OPOZICIJA: Javna rasprava o BUDŽETU je obična farsa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. decembar 2018. – Iz opozicionih stranaka u SO Bujanovac, Demokratske partije (DP) i Srpske napredne stranke (SNS), poručuju da je ono što opštinska vlast naziva javnom raspravom o budžetu „farsa održana pro forme.“

Hajredin Hida, šef odborničke grupe DP u lokalnoj skupštini, ocenjuje za Bujanovačke da je organizovanje javne rasprave o budžetu tri dana nakon usvajanja tog istog budžeta od strane Opštinskog veća, samo „predstava vladajuće garniture kojom se zamajava narod“.

Vlas samo zamajava građane: Hida (foto Bujanovačke)

„U takvoj farsi mi ne želimo da učestvujemo“, odgovara Hida na pitanje zbog čega niko iz redova Demokratske partije nije prisustvovao jučerašnjoj raspravi.

Prema njegovim rečima, pripreme za donošenje tako važne odluke se obavljaju najmanje mesec dana pre Opštinskog veća ili sednice skupštine.

„Tada se konsultuju građani, interesne grupe, pa i opozicija – to je proces koji se može nazvati javnom raspravom, a ne ovo što vlast radi stavljajući sve nas pred svršen čin“, kaže Hida.

Sličan stav po ovom pitanju ima i odbornik SNS-a Nenad Zafirović koji postupke opštinske vlasti naziva besmislenim.

Zafirović, koji je prošle godine napustio javnu raspravu i pre nego što je počela negodujući što je zakazana na Svetog Nikolu sa ciljem, kako je tada rekao, da se spreči bilo kakva debata.

Po njemu, tajming je sporan i sada, kao i način na koji je javnost obaveštavana o terminu održavanja rasprave.

I on, poput Hide, smatra  da rasprava mora da se održi pre nego što Opštinsko veće potvrdi odluku o budžetu.

„Njihov model ponašanja je da sve nas stavljaju pred svršen čin“, rekao je Zafirović.

Sve što se tiče novca je u magli: Zafirović (foto Bujanovačke)

On dodaje da nije ni znao kada se održava rasprava:

„Verujem da za raspravu nije znala ni šira javnost, ali to je i bio njihov cilj. Pokušavaju da zadovolje formu, a nekad ni to. Sve je u magli, i budžet i prethodni rebalansi, izveštaji o trošenju sredstava – to je način na koji vlast funkcioniše sve vreme”, kaže Zafirović.

Javna rasprava o budžetu opštine za narednu godinu održana je u četvrtak na Ekonomskom fakultetu bez prisustva predstavnika opozicije, ali i građana.

Skupština će se o budžetu izjasniti na sednici zakazanoj za ponedeljak (24. decembar).

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *