Božinjevac: Tražimo samo vodu i svetlo, i tako 20 godina

Piše: N. Stevanović; foto Božinjevac/ Bujanovačke

Odavde pijemo vodu

Bujanovac, 29. decembar 2018. -Tridesetak domaćinstava u selu Božinjevac se vodom za piće tokom većeg dela godine snabdeva iz cisterni jer nema funkcionalnu vodovodnu mrežu.

U jednom delu sela Božinjevac, na 5 kilometara od Bujanovca, na putu prema vojnoj bazi „Jug“, već 20 godina meštani piju neispitanu vodu iz izvora i bazena koje su sami obezbedili, a kada izvori presuše, ostaje im da čekaju cisterne JP „Komunalac“ ili da vodu dopremaju iz dela sela koje ima vodovodnu mrežu.

Ovde gde mi živimo nema mreže. Snabdevamo se neispitanom vodom iz bazena, napravljenog pre 20 godina, koju ne mogu da dam deci. Za njih vodu točim u flaše i kanistere dole u selu, i tako cele godine“, kaže nam meštanka Milica Simonović, majka troje dece.

Mreža stigla, ali ne i voda

Stariji stanovnici ovog zaseoka kažu da je do nekih kuća izgrađena mreža, ali da je potpuno neupotrebljiva zbog uzvišenja na kojem se nalaze.

„Iz lokalne samouprave su nam više puta poručivali da treba da nabave potisnu pumpu. Evo, nabavljaju je već 20 godina“, dodaje jedan od meštana.

Iz ovog dela Božinjevca, bez kanalizacije i vode, putem bez uličnog osvetljenja oko dvadesetoro dece ide u školu.

Neka sela imaju sve, a eto mi tražimo samo vodu i svetlo za decu“, kaže Goran Simonović, do čije je kuće pre 20 godina stigla vodovodna instalacija, kroz koju, kako kaže, „voda nikad nije potekla“.

Obraćali su se, kažu, nebrojeno puta lokalnoj samoupravi, ali osim obećanja –  nisu dobili ništa.

Deca po mraku idu do škole i nazad

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić kaže za Bujanovačke da je svestan problema i da se intenzivno radi na njegovom rešenju.

„U budžetu za 2019. godinu su predviđena sredstva od 3 miliona dinara za buster stanice u selima Božinjevac i Žuželjica“, rekao je Arsić.

Po njegovim rečima, u toku je postupak izrade projektne dokumentacije, a izgradnja postrojenjakoje će omogućiti nesmetano vodosnabdevanje, planirana je tokom naredne godine.

Na pitanje zbog čega se toliko čekalo, Arsić upire prstom u JP „Komunalac“.

„Izgradnja buster stanice je bila u njihovoj nadležnosti, da bi posle nekoliko godina shvatili da oni to ne mogu da naprave“, kaže Arsić.

„Oni do kojih vodovodna mreža nije ni stigla treba da se preko mesne zajednice, a ne pojedinačno, obrate lokalnoj samoupravi i biće postupano po njihovom zahtevu“, zaključio je Arsić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *