Google: Komandant Leši dobio ulicu u Bujanovcu, Adem Jašari u V. Trnovcu

Splet ulica Adema Jašarija u V. Trnovcu (foto prt sc Google maps)

Autor: N. Lazić; foto prt sc Google

BUJANOVAC, 3. januar 2019. – Ridvan Ćazimi, poznat pod nadimkom Komandant Leši, sudeći prema zvaničnim podacima sa Google maps, ima svoju ulicu u Bujanovcu a Adem Jašari čitav blok uličica u Velikom Trnovcu.

Na ovu grešku Bujanovačkim je ukazao jedan čitalac, koji u službenim kolima ima Google navigaciju.

Prema Google mapi, Ulica Komandanta Lešija nastavak je Kosovske ulice prema Velikom Trnovcu, tačnije do ulaska u ovo selo kod raskrsnice koja vodi ka Gnjilanskom putu.

Adem Jašari, prema istom izvoru, ima nekoliko manjih ulica u Velikom Trnovcu, na potezu oko puta iz ovog sela za Turiju.

Bujanovačke su kompaniji Google uputile zvanična pitanja u vezi ove greške, odnosno ko, kako i na koji način može da na njihovim kartama preimenuje i postavlja nazive toponima. Do momenta postavljanja ovog teksta (3. januar oko 15 sati) odgovore nismo dobili, a ukoliko budu stigli Bujanovačke će ih objaviti.

Ridvan Ćazimi bio je jedan od komandanata Osobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) i poginuo je u tokom sukoba između pobunjenih Albanaca i državnih snaga bezbednosti na jugu Srbije 2000-2001.

Uživa veliki ugled među sunarodnicima. U rodnom V. Trnovcu podignut mu je spomenik i otvoren muzej, a Albanci mu na mestu njegove pogibije na brdu Guri gat svake godine godine odaju poštu.

Adem Jašari, čije ime između ostalog nosi aerodrom u Prištini, poginuo je tokom sukoba na Kosovu.

Albanski odbornici u SO Bujanovac su 2016. izglasali da centralni gradski Karađorđev trg u Bujanovcu dobije ime po Skenderbegu, što je podržao i opštinski Savet za međunacionalne odnose, ali je ovu inicijativu odbilo resorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pre toga su svoje ulice u Bujanovcu dobili neki od albanskih i romskih uglednih ličnosti.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *