Novi nemiri u Gumoplastici, radnici će telima braniti mašine

BUJANOVAC, 3. januar 2019. – U pogonu Gumoplastike u selu Klenike obavljen je popis mašina na osnovu sudskog izvršenja po tužbi dvojice bivših radnika, čemu se žestoko protivi Povereništvo sindikata Nezavisnost u ovoj fabrici sa sedištem u Bujanovcu.

Radnici pogona obuće su zbog toga u sredu (2. januar 2019.) održali zbor na kome su odlučili „da ni po cenu života neće dozvoliti da i jedna mašina bude iznešena iz pogona obuće Klenike, i da će, ako treba, i svojim telima sprečiti iznošenje pokretne imovine.“

„Ni jedan radnik pogona nema izvršenje, a dotični radnici koji su tužili firmu nisu radili u našem pogonu već u drugoj radnoj jedinici. Prema tome, za njihovo izvršenje neka se popisuju mašine iz njihove radne jedinice“, odlučni su radnici pogona Klenike u izjavi za Bujanovačke.

Slavoljub Ristić, šef Sindikata Nezavisnost u GMP, pojašnjava da su izvršitelji na osnovu tužbi dvojice radnika već zaplenili kombi i putničko vozilo marke „kia“, ali da to nije najveći problem:

Najveći problem je to što neko kao da namerno želi da uništi pogon u selu Klenike, koji je jedini u celom sistemu GMP u kome odmah može da se pokrene bilo kakva proizvodnja, u ovom slučaju proizvodnja gornjih delova obuće od svih materijala, kaže Ristić.

Ristić i radnici pitaju ko je naložio zaplenu mašina u jedinom pogonu Gumoplastike u kome može da se organizuje proizvodnja i napominju da bi to značilo definitivno zatvaranje ovog pogona.

„Ima u pogonima u Bujanovcu i u upravnoj zgradi Gumoplastike u Bujanovcu, gde je dotični bivši radnik i radio, dosta pokretne imovine, kancelarijskog inventara, tu su i mašine za brizganje plastike, gumarske prese, mlinovi za
plastiku, gumarski valjci, strugovi, glodalice, abrihter, itd pa nek izvole nek popisuju i plene tamo“, kažu sindikalci.

„Molimo sve nadležne organe da nas shvate ozbiljno i da odustanu od plenidbe imovine u pogonu obuće Klenike, i da
izvršenje naplaćuju plenidbom imovine u Bujanovcu, jer mi našu imovinu u nešem pogonu nećemo dozvoliti da zaplene i iznesu“, upozoravaju radnici.

Zaposleni u ovom pogonu štrajkuju od kraja 2017, da bi im država oktobra prošle godine isplatila 25 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada i ostalih dugovanja, ali se ispostavilo da nemaju pravo na dobijanje socijalnog programa, što je bio jedan od zahteva radnika.

Slavoljub Ristić, šef Sindikata Nezavisnost u GMP, naglašava da pogon obuće ne radi jer, kako je naveo, posla nema i čeka se konačno rešenje za status kompanije koja je u većinskom državnom vlasništvu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *