MILKOVIĆ: Stanje na terenu ukazuje na zloupotrebe vlasti

Kraj prošle 2018. godine u političkom životu Bujanovca obeležile su žestoke rasprave vlasti i opozicije na skupštinskim zasedanjima. Opozicija okoupljena oko SNS napustila je sednicu na kojoj se raspravljalo o budžetu za 2019, nezadovoljna što je vlast odbila njihov predlog da se raspravlja o trošenju novca za nekoliko kapitalnih projekata iz prošlogodišnjeg budžeta. Miodrag Milković iz grupe oko SNS za Bujanovačke govori o ovoj i drugim temama, a odgovor Stojanče Arsića, zamenika predsednika opštine, pročitajte na našem portalu kasnije u toku dana

Razgovarao: N. Stevanović

Bujanovac, 4. januar 2019. BUJANOVAČKE: Na nekoliko poslednjih skupštinskih zasedanja zahtevate da se formira posebna komisija koja bi ispitala projekte kao što su transfer stanica, put Zarbince – Muhovac i uređenje korita Trnovačke reke. Na osnovu čega sumnjate u transparentnost ovih projekata?

MILKOVIĆ:  Na osnovu stanja na terenu. Iz budžeta lokalne samouprave se četvrtu godinu zaredom izdvaja novac za transfer stanicu, a tamo se ništa ne dešava. Dim sa deponije i dalje ugrožava ceo grad i okolna naselja. Ponavljaju se i izdvajanja za druga dva projekta, dok meštani javljaju da na izgradnji puta Zarbince – Muhovac takođe ništa nije urađeno. Meštane Zarbinca, iz tih šest domaćinstava, lično poznajem, oni su me i izvestili da nije urađeno gotovo ništa. Govorimo o sredstvima od preko 2 miliona evra utrošenih za ova tri projekta, što je ozbiljna suma, dok je ponašanje opštinske vlasti krajnje neozbiljno.

  • Imate garancije predsednika opštine Šaipa Kamberija da će naredna sednica SO Bujanovac biti posvećena isključivo izveštajima o projektima koje potencirate, ali i ostalih korisnika budžeta.

– Oni to moraju da urade, jer sve ovo poprima zabrinjavajuće razmere.

  • Kamberi je ocenio da se vaša odbornička grupa jedino bavi projektima koji se realizuju u sredinama u kojima uglavnom žive Albanci.

– Zato što se u srpskim sredinama gotovo ništa i ne radi. Samo nešto više od 20 odsto ukupnog budžeta se izdvaja za projekte na područjima gde žive Srbi. Uglavnom se nasipaju putevi iz godine u godinu.

  • Sumnjate i na način na koji su raspodeljene subvencije u poljoprivredi i podsticaji za preduzetnike?

– U 2017. godini je opredeljeno rekordnih 35 miliona dinara za poljoprivredu. Određena dešavanja sa realizacijom tih sredstava ne samo da su izazvala sumnju, nego i ogorčenost. Imamo ozbiljne indicije o zloupotrebi budžetskih sredstava, kako u poljoprivredi, tako i prilkom dodele podsticaja za preduzetnike, jer se dešavalo da se neposredno pre konkursa firme otvaraju, da bi se po dobijanju sredstava odmah zatvarale.

  • Opštinska vlast vas upućuje da izveštaje korisnika budžeta potražite na internet stranici opštine.

– Reći odborniku da izveštaje o trošenju para iz budžeta pronađe na internetu je smešno. Zakon obavezuje da se o tome raspravlja u skupštini. Zbog čega bi odbijali da uvrste izveštaje na dnevni red ako ništa ne kriju?

  • Insistiranje vaše odborničke grupe na ovoj temi Kamberi je okarakterisao kao pripremu za izbore? Da li ste u kampanji?

– Mene kao predsednika Odbora Ujedinjene seljačke stranke zanimaju isključivo problemi i pitanja poljoprivrednika. Oduvek sam se trudio da radim svoj posao preko cele godine, a ponajmanje se obraćam ljudima u vreme izbora. Priče o kampanjama nisu moja tema, o tome ne razmišljam, a za izbore smo uvek spremni zbog načina na koji radimo i kako se ponašamo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *