Mustafa: Preševska dolina uslov za mir Srbije i Kosova

Bujanovac, 15. januar 2019. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca(NSA) Ragmi Mustafa priliku za „rešavanje vitalnih problema Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“ vidi u konačnom sporazumu Beograda i Prištine.

Mustafa je za list Danas istakao da uključivanje itretiranje pitanja Preševske doline u ovoj fazidijaloga predstavlja šansu za postizanjedugoročnog mira među narodima na ZapadnomBalkanu.

“ Srbija nije pokazala spremnost da tretira Albancekao svoje državljane. Na kraju, odbila je čak dasprovede Plan od sedam tačaka. Prošle godine je Skupština albanskih odbornika Preševske doline utvrdila da bez rešavanja pitanja prava Albanaca u Preševskoj dolini, ne može biti postignuta stvarna normalizacija odnosa između Kosove i Srbije”, rekao je Mustafa.

Predsednik NSA smatra da je jedino rešenje za prevazilaženje zastoja u poslednjih dvadeset godina konačni sporazum između Kosova i Srbije, koji bi značio priznavanje Kosova kao nezavisnedržave.

Čudno je kako legitimni zahtevi koji dolaze izPreševske doline izazivaju strah kod nekih političara i podstiču strahove od nekakvog gubitka. Sada kada pregovori kucaju na vrata za međusobno priznavanje, nedostatak dijaloga o Preševskoj dolini će značiti nedostatak sutrašnjeg mira između Kosova i Srbije”, istakao je on.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *