Kad Šćiprim Arifi deli opštinske kao da su njegove

Bujanovac, Preševo, 21. januar 2019.(foto: FB objava Arifija)- Opština Preševo dodelila je prošle godine 3.5 miliona dinara medijima bez konkursa. Šćipri Arifi, predsednik Opštine Preševo objavio je na svom Fejsbuk nalogu 27. decembra 2018. godine da je Opština dodelila portalu presheva.com dva miliona dinara, a RTV-u Aldi 1.5 milona dinara, prenosi Cenzolovka.

U ovoj informaciji ne bi bilo ništa čudno da je Opština Preševo prošle godine raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Ali, nije.

U objavi na Fejsbuku, Arifi se za dodelu 3.5 milona dinara budžetskih sredstava Opštine pozvao na Zakon o informisanju. Međutim, po ovom Zakonu dodela sredstava medijima moguća je samo konkursnim sufinansiranjem, kojeg u ovom slučaju nije bilo.

Po kom osnovu su dodelili sredstva pomenutim medijima Visar Memeti, šef kabineta predsednika Opštine, odgovara:

„Po Zakonu o javnim nabavkama“.

Kako kaže, u pitanju je član sedam, u kome se inače definiše šta nije predmet javne nabavke: „kupovina, razvoj, produkcija ili koprodukcija radio i televizijskog programa ili vremena za emitovanje programa“.

Ovim članom, kao izuzetak na koji se zakon primenjuje su „nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za produkciju, koprodukciju ili emitovanje takvih programa“.

Šta su tačno nabavljali od ova dva medija Visar Memeti nije znao da kaže, pravdajući se da je tek nekoliko meseci na mestu šefa kabineta i da nije upućen u sva dešavanja u Skupštini.

Na telefon TV Aldi danima se niko ne javlja. U presheva.com su kratko odgovorili da su se „javili na konkurs, bio je to obiman projekat, odnosio se između ostalog na praćenje sednica Skupštine“.

Na pitanje kada je taj konkurs raspisan, uputili su nas na Opštinu.

Opština Preševo je za 2018. godinu opredelila novac za informisanje, ali bez odgovora je ostalo i pitanje zbog čega konkurs nije raspisan. Dobili smo jedino uveravanje od Visara Memetija da će ove godine „konkursa sigurno biti“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *