Komunalac od OPŠTINE mesečno naplaćuje 1,2 miliona za metenje ulica

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke: „Kontejnerska kriza“ kod Lamela

Bujanovac, 21. januar 2019.– Lokalna vlast formirala je „Komisiju za praćenje kvaliteta čišćenja“ zbog računa od 1,2 miliona dinara za čišćenje ulica, gradskog trga i parka, koji JP „Komunalac“ ispostavlja Opštini Bujanovac svakog meseca.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Stojanče Arsića, posao tročlane komisije biće da najpre utvrdi koje gradske ulice se čiste i koliko puta nedeljno.

„Naplata je počela sa računima od 900.000 do milion dinara, ali s obzirom da računi rastu želimo da znamo šta tačno plaćamo. Čišćenje se vrši po nalogu lokalne samouprave, a ne znamo ni koje se ulice čiste, ukupnu kvadraturu, pa ni koliko meseci u toku godine“, rekao je Arsić.

Na pitanje Bujanovačkih, kako je moguće da je bez svih tih podataka  JP „Komunalcu“ do sada isplaćivan ovaj pozamašan iznos, Arsić kaže da je za ovu oblast bila zadužena Direkcija za izgradnju koja je ugašena krajem 2016.

„Direkcija je imala radnika posebno zaduženog za ovo pitanje. Po gašenju  preduzeća  prestalo je i praćenje i kontrola učinka JP „Komunalac“. Novoformirana komisija će ponovo zavesti red i sprečiti da se situacija otrgne kontroli“, ističe Arsić.

Na poslovima čišćenja angažovana je Služba čistoće i zelenila bujanovačkog komunalnog preduzeća koja, kako kaže  tehnički direktor Ilir Taipi, ima oko 30 radnika.

Taipi smatra da nema ničeg spornog u iznosu od 1,2 miliona dinara mesečno za čišćenje, odnosno metenje ulica, a objasnio nam je i da ova služba čisti grad tokom cele godine, jer se tokom zime „čisti sneg na trgu, parku i glavnoj ulici“.

„Čišćenje ulica je posebna stavka u opštinskom budžetu zbog toga što se radi po nalogu ili posebnom zahtevu Opštine za šta se ispostavlja račun“, dodao je Taipi.

Za ovu namenu je budžetu za 2019. godinu opredeljeno 12 miliona dinara.

Inače, lokalna samouprava je krajem 2018. stopirala povećanje cena komunalnih usluga od 10 odsto, predviđenih novim cenovnikom JP „Komunalac“.

Poslednji put komunalne usluge su poskupele za 10 odsto u oktobru 2017. godine i taj cenovnik je i dalje aktuelan.

Građani za vodu izdvajaju 51,11 dinara po kubnom metru, dok je važeća cena za privredne subjekte 132, 20 dinara. Iznošenje smeća fizička lica košta 7,39 dinara po metru kvadratnom, a firme 12,93 dinara. Bujanovčani koji se greju iz gradske toplane ovu uslugu plaćaju 130 dinara po kvadratnom metru, privredni subjekti za grejanje izdvajaju 391, 36 dinara, a ustanove, škole i opština 287, 30 dinara. Poređenja radi, građani Vranja kubik vode plaćaju 88 dinara, a Sremske Mitrovice 76

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *