Novinarstvo brani državu od vlasti

Tekst i foto: Južne vesti, Bujanovačke

Bujanovac, Niš, 30. januar 2019.- I vlast i opozicija bi hteli da novinari budu propagandno sredstvo politike, a zadatak novinarstva je da pozivaju političare na odgovornost i svojim radom doprinesu stvaranju uređenog društva, neki su od zaključaka konferencije “Mediji odgovorni građanima” održane u Nišu, na kojoj je govorio i Nikola Lazić, urednik Bujanovačkih. 

Južne vesti su posle 6 meseci ponovo organizovale tribinu o odgovornosti medija, ovoga puta za niške studente, a upriličena su 2 panela – Mediji i građanski aktivizam i Uredništvo i javni interes.

Na prvom panelu govorili su Slobodan Georgiev iz BIRN, Maja Leđenac iz VOICE, Stojan Marković iz čačanskog portala Ozon press i Milan Zirojević iz Južnih vesti.

Neizostavni deo rasprave o aktivizmu bili su i aktuelni građanski protesti. Georgiev je naveo da protesti nisu za ovu ili onu političku partiju ili političkog lidera, već za prestanak primitivizma u Srbiji. Naveo je i da institucije reaguju kad mediji pišu o komunalnim problemima, ali ne reaguju na veće priče o kriminalu, kao što je divlja gradnja.

Građani se povukli u kuće

– Ovolika mafija u Srbiji postoji zato što su se građani povukli u kuće. Vi svi kad se zatvorite u kuću, ovi izađu i rade šta hoće. A kad izađu u Nišu, recimo, 10 hiljada ljudi, gde su ti silni mafijaši, njihova vozila, čuda. Kad građani povrate ulicu, onda može da se dalje razgovara. Protesti nisu da Pera dođe na vlast nego da nas ne pravite budalama – naveo je Grorgijev.

Novinar Južnih vesti Milan Zirojević napomenuo je da su mnogi radnici u srpskim medijima već postali aktivisti, ali vladajuće partije. Naveo je i da novinarstvo ne sme da pristane da bude propaganda ni vlasti, ni opozicije, već ravnopravan stub u aktivnoj borbi za bolje društvo u Srbiji.

-Poruka studentima je da ih niko ne ubedi da je ovo neki nebitan ili loš posao. Novinarstvo je najpatriotskiji posao na svetu, braniš državu od vlasti – rekao je Zirojević.

Na drugom panelu urednici nekih od najpoznatijih medija – Stevan Dojčinović iz KRIK, Nikola Lazić iz Bujanovačkih, Bojan Cvejić iz Danasai Gordana Bjeletić iz Južnih vesti saglasili su se da javni govor nikada nije bio ovako vulgarizovan i pun psovki i uvreda.

Kao uredničku dilemu postavili su da li treba sve te teške reči prenositi u medijima i tako im davati legitimitet.

-Toga ranije nije bilo, sigurno nije bilo u toj meri i kad se desi to je bilo na nivou skandala. Onda se tačno znalo šta mediji rade. Mediji to naravno jesu prenosili, ali u tim prilozima i izveštajima to je išlo uz brojne osude. Tada su to bili izuzeci, sad nisu. Zbog toga što prenosimo izjave najviših državnih zvaničnika i naslove tabloida, takve reči i izrazi dospevaju u medije koji ne bi smeli da to sve objavljuju bez dodatne osude – rekla je Bjeletićeva.

Urednica Južnih vesti dotakla se i novinara koji rade propagandu režimu i otimaju mikrofone kolegama da ne bi postavljali “neprijatna” pitanja vlastima, što se, kaže, i njoj samoj često dešavalo na terenu. Tu je Bjeletićeva kategorična.

-Sa takvima nismo kolege– napominje Bjeletićeva.

Urednik KRIK Stevan Dojčinović kaže da je uvreda vest po sebi, ali da mediji treba da imaju ogradu i osudu verbalnog nasilja.

-Ne bih prenosio reči Sergeja Trifunovića, ni slučajno. To što on priča, bez obzira što se on računa kao pozitivac, način na koji on priča je van svih mogućih granica. To je isto za osudu kao kada to radi neko iz vlasti – rekao je Dojčinović.

Izričit je Dojčinović i da govor mržnje ne sme da završi u medijima.

Urednik KRIK naveo je i da očekuje da će urednici tabloida i sami tabloidi u Srbiji preživeti pad vlasti Aleksandra Vučića, jer će preći i snaći se na pobedničkoj strani.

Lazić je dodao da ovakvog govora nije bilo do pre nekoliko godina, kazavši da se u sredini u kojoj radi u javnom govoru nema uvreda i izliva mržnje među akterima javnog života:

– Moguće da je to zato što je Bujanovac specifična sredina pa bi svaka uvreda dobila drugi kontekst, rekao je Lazić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *