Dom zdravlja: Grip pod kontrolom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. februar 2019. -Iako prepune čekaonice u bujanovačkom Domu zdravlja i izveštaji iz Hitne službe ukazuju na sve veći broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i stanjima sličnim gripu, dr Staša Jovanović ocenjuje da situacija nije alarmantna, jer je povećanje broja obolelih karakteristično za ovo doba godine.

Prehlada i grip, kao najčešći oblici respiratorne infekcije izazvane virusom, mogu da oslabe organizam i dovedu do malaksalosti, povišene temperature i kašlja, ali i komplikovanijih i težih stanja, kao što su upala pluća ili bronhitis kod dece.

Najugroženije su osobe sa već narušenim zdravljem zbog neke druge hronične bolesti.

„Komplikacije u vidu upale pluća su najčešće kod starijih osoba, ali godine nisu presudan faktor, već slab imunitet“, kaže Jovanović.

Na sreću, u proteklih nekoliko dana, po njegovim rečima, nije uočen nijedan takav slučaj.

S obzirom da se radi o virusnim infekcijama koje se prenose kapljičnim putem, Jovanović savetuje izbegavanje ili redovno provetravanje zatvorenih prostorija u kojima boravi veliki broj ljudi.

Kako kaže, u porodicama je gotovo neminovno prenošenje.

Osobe na koje je očigledno delovao isti virus reaguju drugačije, jednima je temperatura izrazito visoka, kašalj jači, dok su kod drugih tegobe znatno blaže. Naglašavam da je imunitet najvažniji, ako je očuvana reakcija organizma, odbrambeni sistem će se izboriti bez neke jače kliničke slike“, ističe Jovanović.

On smatra da građani imaju loše navike po pitanju prevencije, prvenstveno kada je reč o ishrani i očuvanju imuniteta.

Ukoliko dođe do viroze, savetuje unos veće količine tečnosti, vitamina i inhalacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *