Ekskluzivno Kamberi: Preševska dolina u kosovskoj platformi za pregovore

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. februar 2019. „U novoj platformi kosovske delegacije za briselske pregovore sadržano je pitanje Albanaca Preševske doline“, rekao je danas Bujanovačkim predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Po njegovim rečima, pregovarački tim iz Prištine će „Preševsku dolinu pokušati da ubaci u dijalog kroz pitanje reciprociteta u pravima“.

Nadam se da je to najmanje što će biti moguće uraditi. Položaj manjina u jednoj državi i saradnja te države sa matičnom zemljom manjine je preduslov za stabilnost i dugoročan mir“, ističe Kamberi.

Odgovarajući na naše pitanje o eventualnim negativnim posledicama po međuetničke odnose u bujanovačkoj opštini izazvanih njegovim učestalim istupima u javnosti u kojima traži „rešavanje pitanja Preševske doline“ i predlaže pripajanje Kosovu ili bar reciprocitet sa pravima Srba na severu Kosova, Kamberi tvrdi da njegova zalaganja „apsolutno ne utiču na pogoršanje odnosa između zajednica“.

„Sama država Srbija je, formiranjem Koordinacionog tela 2000. godine, zatim sačinjavanjem Programa za rešavanje krize u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa 2001. godine, priznala da ovde postoji problem koji treba da se reši, dakle, to nije ništa novo“, kaže Kamberi.

Kako je naglasio, svi očekuju početak finalne faze dijaloga, koji će po svemu sudeći rezultirati pravno-obavezujućim sporazumom.

„Mi se nadamo da će plod tog međudržavnog sporazuma biti i rešavanje pitanja prava Albanaca ovog regiona, čime će se staviti tačka na sva otvorena pitanja dveju država i naroda“, ističe Kamberi.

Kamberi je kao neosnovane odbacio spekulacije da nije želeo da se sretne sa Aleksandrom Vučićem prilikom njegove posete Bujanovcu, pa da je zbog toga bio „službeno odsutan“.

„Protokol predsednika snosi odgovornost. Da sam na vreme dobio obaveštenje da će predsednik posetiti Bujanovac, lokalnu samoupravu, da će razgovarati sa čelnicima Opštine, ja bih bio u obavezi da dočekam predsednika. Međutim, iz protokola su me pozvali nekoliko sati pre Vučićevog dolaska, kada sam već bio u Zagrebu“, kaže Kamberi, uz ocenu da je takav gest bio krajnje neozbiljan i van svih pravila.

Činjenica da je predsednik razgovarao sa građanima u kafiću, a ne, kako kaže Kamberi, u Domu kulture na primer, „ukazuje da je događaj više ličio na posetu partijskog šefa, nego na posetu predsednika svih građana“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *