Bujanovački stočari: Bilo bi lakše sa klanicom

Bujanovac, 20. februar 2019. – U Bujanovcu i Preševu se prethodnih nekoliko godina povećava stočni fond, ali još nije dostigut broj iz perioda od pre desetak godina kada je radila klanica Jugokoop, rečeno je juče na stručnom predavanju o ishrani stoke, reprodukciji i očuvanju stočnog fonda, koje je za lokalne poljoprivrednike u bujanovačkom Domu kulture organizovala Regionalna privredna komora Leskovac.

Stočari iz opštine Bujanovac nezadovoljni su jer, kako kažu, godinama u njihovom kraju ne postoji klanica i nemaju siguran otkup, piše RTS.

Da imamo klanicu bilo bi bolje, pa i ove subvencije što država daje, ljudi bi povećali broj grla, ali sada nema kome da se proda”, kaže Stojan Arsić, iz sela Rakovac.

„Nama je problem i što mleko nemamo gde da prodamo, samo Veterinarska stanica što uzima. A ostalo nema gde da prodamo, ne radi klanica, samo na pijac”, navodi Suad Memeti, iz Oslara.

Prema podacima Veterinarske stanice u Bujanovcu, poslednjih godina povećava se stočni fond, zahvaljujući subvencijama države i opštine.

Mere koje država preduzima za umatičena grla dale su rezultate, tako da je negativan trend zaustavljen. Idemo na povećanje samog stada kod odgajivača – ona koja su ranije bila u padu, sad se povećavaju”, rekao je Dragan Dodić iz Veterinarske stanice.

Predstavnik Privredne komore Srbije Nenad Budimović je rekao da u Srbiji ima dovoljno klanica, a da njihov kapacitet nije popunjen.

„Mislim da imamo dovoljan broj klanica koje rade sa svega 40 odsto kapaciteta u proseku. Treba objediniti to sakupljanje žive stoke, da bi prekupci i nakupci bili što manje zastupljeni, pa bi na taj način farmer tačno znao koliko će zaraditi”, istakao je Budimović.

Stočarima sa ovog područja najbliža klanica je u Leskovcu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *