Građani Bujanovca o posebnom statusu za grad: Zanimljiva ideja, ali…

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. februar 2019. -Ni Srbi ni Albanci u Bujanovcu, sa kojima smo razgovarali, ne misle da je specijalni status za grad pod nadzorom Evropske unije moguće rešenje.

Dok je za bujanovačke Srbe eventualni specijalni status za Bujanovac, kao rešenje u konačnom sporazumu Beograda i Prištine, uglavnom potpuno neprihvatljivo, pojedini Albanci ostavljaju prostor da se o ideji bar razgovara.

„Interesantna ideja, mada nema šta više da se komentariše dok ne saznamo ko je autor“, rekao nam je biznismen i medijski radnik Nedžat Behljulji, koji je insistirao da javno iznese svoj stav.

Specijalni status za Bujanovac, iako ne prvi put,spominje se u dokumentu pod nazivom „Nacrt o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima Kosova i Srbije“, koji je najpre objavio jedan nemački medij a preneli albanski mediji na Kosovu i jugu Srbije, a navodno je sačinjen uz dogovor SAD, Rusije i Francuske.

„To nije rešenje koje bi zadovoljilo interese Albanaca. Mi smo odrasli na ideji da se jednog dana pripojimo Kosovu“, kaže albanski novinar.  

Drugi sagovornik, pak, smatra da je „informacija lažna i neozbiljna“.

„To je nemoguće i nefunkcionalno rešenje – bosnizacija Bujanovca“, rekao nam je NVO aktivista.

I Srbi oštro odbacuju ovakvu ideju kao rešenje primenjivo na Bujanovac, ne sumnjajući, međutim, da je Beograd i Priština razmatraju.

„Čista glupost – mada me ne bi čudilo da se o tome razgovara. Siguran sam da nikakav specijalni status ne bi bio dobro rešenje, niti je prihvatljivo za Srbe“, kaže jedan bujanovački privatnik.

Student izBujanovca je rekao da tu ideju „odavno promovišu određeni krugovi na albanskoj strani“.

„Uopšte nema razloga da Bujanovac, Preševo i Medveđa budu tema razgovora. Kad su silom iscrtane granice rešile neki problem?, pita on.

Ipak, i među Srbima ima različitih stavova:

”Ovo uopšte nije loša ideja ukoliko se ostvari”, rekao nam je jedan lokalni privatnik.

Još uvek nema bilo kakve zvanične potvrde da pomenuti dokument uopšte postoji, prištinski zvaničnici se nisu izjašnjavali o ovoj temi, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao da se o bilo čemu razgovara.

Nema nikakvih mapa, nema ničega, jer ni ne razgovaramo. Kakvih 17 tačaka, nema nijedna tačka“, rekao je Vučić.




One thought on “Građani Bujanovca o posebnom statusu za grad: Zanimljiva ideja, ali…

  1. Jovan

    Ništa gluplje nisam do sada pročitao. Bujanovac i specijalni status. Zašto. Sve što pišu postoji i sada. Sloboda kretanja, poslovanja. Bazu Jug i sada koriste mnoge države a često i Amerikanci. Poseban humor je kako je zamišljena teritorija specijalnog statusa.Kome to treba? A najneverovatnije Srbija će dobiti sredstva da izgradi novi put Davidovac-Ristovac-Krševica-Klinovac-Starac i u Severnu Makedoniju na Pelince.Koji ljudski um ovako može da razmišlja? Za naše političare, Moravska dolina je žila kucavica Srbije i Balkana i u tom smioslu trba razmišljati.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *