Bivši ambasador Srbije u SAD: Problem je što niko ne zna šta predviđa razgraničenje

BUJANOVAC, BEOGRAD, 26. februar 2019. (foto Youtube,N1)- Ne znamo da li je razgraničenje 200 metara pomeranja granice na Kopaoniku, da li su to Gazivode, razmena velikog dela teritorije ili nešto četvrto. Što više pričaju o tome, sve manje znamo šta to znači, izjavio je za FoNet Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador u SAD.

Kako prenosi N1, on je rekao da je „Kosovo za SAD mali problem, ali da oni pokušavaju da nađu rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, s tim što moraju da vode računa i o tome šta misle evropski partneri“.

U kontekstu neslaganja nekih evropskih partnera sa američkim konceptom razgraničenja, Vujačić kaže da je „fascinantno to što niko ne zna da objasni šta je razgraničenje„. 

Prema njegovom shvatanju, „ono podseća na Roršahov test koji se koristi u psihologiji, kada pacijenti treba da učitaju na šta ih asociraju crne mrlje na belom papiru, koje ne znače ništa, same po sebi“.

Američko pomeranje ka rešavanju pitanja Kosova, na neortodoksan i neuobičajen način, proističe iz shvatanja politike njenog predsednika, kao pravljenja dogovora u kojima se trguje sa zainteresovanim stranama, izjavio je FoNetu nekadašnji ambasador u SAD Ivan Vujačić, ali i sa pokušajima administracije da „zatvori otvorena pitanja“.

Mada SAD imaju „veće prioritete od ovih prostora“, cilj je da se na taj način dezangažuju, kao što im je to namera u Avganistanu, Iraku i Siriji, objasnio je Vujačić.

Prema njegovom uverenju, ni Amerika nema „jasan koncept razgraničenja, pa će njihov razgovor sa Evropljanima na tu temu biti od ogromnog značaja“. Pogotovo što su se na mnogim pitanjima razišli sa Evropom, ukazao je on i predvideo da će, „iz tih razloga, kada se ovo pitanje stavi na sto“, pokušati da se dogovore, da ga zatvore i „prepuste EU“.

Osvrćući se na Trampova pisma upućena Beogradu i Prištini, u kojima se međusobno priznanje apostrofira kao trajno i održivo rešenje, Vujačić je ocenio da „pisma i dalje ne znače da se Vašington na najdirektniji način uključio u rešavanje problema“.

Ta pisma su više „u funkciji podilaženja sujetama lokalnih aktera“ i još nema „supstancijalnih poteza“, ali on podozreva da SAD žele i Rusima da pokažu da su prisutni na ovom terenu, „kako bi to sutra bila karta za neke druge pregovore“.

Objašnjavajući jasan stav Amerike da bi takse, koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, trebalo da budu povučene, Vujačić je istakao da Vašington računa na „veliki uticaj i meku moć u albanskom narodu“. Taj apel je više upućen građanima da izvrše pritisak na svoju vlast da ukine takse, uveren je Vujačić, koji skreće pažnju na to da je u međunarodnoj politici „komplikovan odnos patrona i klijenta“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *