“60 minuta” o razgraničenju: Zašto niko ne spominje suživot kao opciju

Bujanovac, 1. mart 2019. (Izvor i foto: JV) –U debati o razgraničenju u emisiji Južnih vesti „60 minuta“, vlasnik televizije Spektri iz Bujanovca Nedžad Beljulji rekao je da su Srbi i Albanci smetnja jedni drugima i da mora doći do sporazuma razgraničenja, general Momir Stojanović smatra da je takav scenario protivustavan, dok je Nikola Lazić, urednik portala Bujanovačke, pitazašto niko ne spominje suživot Srba i Albanacakao opciju.

Razgraničenje – nova balkanska politička tema obavijena velom tajne. Učesnici debate “60 minuta” Južnih vesti imali su oprečna mišljenja o ovakvom modelu rešenja srpsko-albanskih odnosa.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović kaže da je lansirana ideja o razgraničenju nerealna i da njom Aleksandar Vučić i Hašim Tači samo kupuju vreme jer su pregovori zapeli u ćorsokak.

Jedino Tači i Vučić znaju dokle je ta ideja došlaSa aspekta Srbije razgraničenje je nemoguća misija jer postojeći Ustav garantuje teritorijalnu celovitost Republike Srbije. Da bi se bilo kakve korekcije državne granice desile, mora da dođe do promene Ustava. Ukoliko Vučić hoće kao Zaev da prvo postigne dogovor, to je protivustavno”, kaže Stojanović.

Po rečima Nedžada Beljuljija, Albanci sa juga nezadovoljni su statusom u državi, i lojalni su Srbiji onoliko koliko moraju, a ne doživljavaju državu Srbiju kao svoju.

Možda bi kroz razgraničenje mogli da se otarase problema. Albanci sa juga Srbije su Srbiji problem i biće sve vreme problem. Takođe će Srbi na severu Kosova biti problem Vladi Kosova. Mislim da tu treba da se nađe rešenje kroz dogovor, rat nije rešenje i ratovi su iza nas”, kaže Beljulji.

Prostor za saradnju Beljulji vidi u ekonomiji, a kaže da je iseljavanje stanovništva jedan od najvećih problema.

Urednik portala Bujanovačke, novinar Nikola Laz, smatra da se niko ni ne trudi da Albance integriše u sistem na jugu Srbije, a da sa komšijama u Bujanovcu sasvim normalno žive.

Lazić je pitao zašto se umesto razgraničenja ne govori o suživotu Albanaca i Srba.

Raspoloženje Albanaca tumači kao ubedljivo većinsko za pripajanje Kosovu, ali da ih i u tom scenariju muče praktične stvari, kao što je – odkoga će primati penziju.

Zajedničko svima je jedna vrlo ozbiljna napetost jer je jug Srbije dugo godina talac odnosa Beograda i Prištine, što se vrlo negativno i vrlo loše odražava na svakodnevni život. Jug je poligon, ogledno dobro, koje služi raznim vlastima kad treba da se izazove neki incident”, kaže Lazić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *