Krst se iz Božinjevca vidi na daleko (FOTO & VIDEO)

Piše: N. Stevanović

Krst osveštao vladika Pahomije

Bujanovac. 3. mart 2019. – Na crkvi Svih srpskih svetitelja u Božinjevcu, koju sami grade meštani ovog sela, u nedelju je podignut krst koji je osveštao episkop vranjski gospodin Pahomije.

Celo selo okupilo se da uveliča ovaj svečani dan, a kako i ne bi, kažu, kad na izgradnju crkve čekaju već više od 20 godina.

Počeli smo sa izgradnjom davne 1996. godine, više puta prekidali radove zbog raznoraznih nesuglasica, ali smo se sada ujedinili i izgradnja je pri kraju, mada ima još dosta posla“, rekao je Bujanovačkim meštanin Dragan Nedeljković.

Crkva ujedinila selo

Za izgradnju hrama, kažu Božinjevčani, izdvajaju koliko mogu i zahvaljuju se istovremeno svim donatorima koji im pomažu da podignu svoju crkvu nakon toliko godina.

Okupilo se celo selo

Preostali radovi na unutrašnjosti zdanja, izgrađenog na zemljištu koje su poklonili meštani, „odvijaće se u skladu sa finansijskim mogućnostima“.

„Očekujemo da crkva bude kompletno završena do Spasovdana, dakle početkom juna meseca, kada će Božinjevčani konačno moći da kažu da imaju crkvu. Za sve obrede sada idemo u obližnje Levosoje“, kaže Aleksandar Tasić iz Mesne zajednice.

Meštani sami podižu crkvu, sve gotovo do Spasovdana

Božinjevčani, uz decu i najstarije, dugo su čekali u redu da celivaju krst koji se, nakon što je postavljen, „vidi na daleko“ kako kažu.

„Nek je blagosloven ovaj dan i ovaj hram svih srpskih svetitelja, koji gradimo dugo godina uz mnoga iskušenja. Da se sećate svih predaka svojih kojih su davali za hram i radili na njemu“, poručio je vladika Pahomije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *