Reforma Poreske uprave, službenici se iz Bujanovca sele u Vranje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. mart 2019. – Reorganizacija Poreske uprave u Srbiji u značajnoj meri će uticati i na filijalu u Bujanovcu, u kojoj će najverovatnije ostati 5-6 radnika, dok će svi ostali biti prebačeni u Vranje, saznaju Bujanovačke od dobro obaveštenih izvora.

Građani, međutim, neće biti pogođeni reorganizacijom.

Najavljena reforma Poreske uprave predviđa da se do 30. juna ove godine broj filijala sa sadašnjih 78 smanji na 37, tako što će se manje filijale iz opština kao što je bujanovačka, stapati u veće regionalne centre.

Po aktuelnoj verziji, koja je i najrealnija, većina od 29 radnika Poreske uprave u Bujanovcu biće prebačena u Vranje, a sa njima i inspekcijska i kancelarijska kontrola, odnosno sav delokrug rada vezan za privredu i pravna lica.

Po nezvaničnim informacijama, u ovom slučaju biu Bujanovcu ostala pisarnica i službe za prenos apsolutnih prava i motornih vozila, odnosno 5-6 radnika, koliko je, po procenama, dovoljno za adekvatno obavljanje pomenutih poslova.

To praktično znači da stanovnici opštine, odnosno fizička lica, neće biti pogođena reorganizacijom jer će sve obaveze po pitanju poreza moći i dalje da ispunjavaju u Bujanovcu.

Pravna lica, privrednici i preduzetnici na drugoj strani, biće upućeni na Poresku upravu u Vranju, ali, kako nam je rečeno u jednoj od lokalnih knjigovodstvenih agencija, jedino u određenim vanrednim okolnostima, s obzirom da se gotovo sve prijave i obrasci vezani za poslovanje podnose u elektronskoj formi.

Pored smanjenja broja filijala, reorganizacija podrazumeva i novu sistematizaciju, ali ne smanjenje broja zaposlenih, sudeći po informacijama i uveravanjima koje su radnici dobili od nadređenih.

Pitanje koje se samo nameće je šta se postiže reorganizacijom, ako za građane i privredu gotovo sve ostaje isto, osim što će radnici Poreske uprave iz Bujanovca, Surdulice, Vladičinog Hana ostalih mesta u Pčinjskom okrugu putovati naposao u Vranje i biti pod istim krovom satamošnjim kolegama.

Iz Poreske uprave su ranije poručili da je to način da se smanji različito postupanje inspektora na terenu, što je, kako je rečeno, jedan od glavnih zadataka ove službe.

Pored toga, takav način organizacije će olakšati rad, a značajno je što će se dobiti drugačije organizovana poslovna mreža.

U kontroli, želimo da formiramo nekoliko važnih punktova u Srbiji sa kojih će se obavljati kontrole za celu državu, izjavila je ranije direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Direktor filijale Poreske uprave u Bujanovcu Nebojša Tasić nije mogao da govori za Bujanovačke, zbog toga što, kako je rekao, nema za to ovlašćenja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *