Bujanovčani dobijaju zaštitnika građana

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. mart 2019. Stanovnici opštine Bujanovac dobiće u toku ove godine lokalnog zaštitnika građana, predviđeno je nacrtom novog Statuta opštine usvojenog u četvrtak na sednici Opštinskog veća.

Novi Statut se donosi, kako je rečeno na sednici, zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a jedna od najvažnijih izmena u odnosu na aktuelni najviši pravni akt lokalne samouprave upravo je uvođenje lokalnog ombudsmana.

Lokalni ombudsman odnosno Zaštitnik građana kao nezavisna institucija, trebalo bi da građanima opštine Bujanovac obezbedi zaštitu ljudskih sloboda i prava i to od lošeg, nezakonitog ili nedostojnog postupanja ali i nepostupanja opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova.

Zaštitnik građana može predlagati donošenje, dopunu i izmenu odluka koje donosi lokalna skupština.

Kako je Bujanovačkim rekao sekretar SO Bujanovac Selami Mustafa, ombudsmana će birati lokalna skupština i to na mandat od 5 godina.

Izbor ombudsmana se može očekivati u skupštinskoj proceduri po usvajanju novog Statuta, za šta je pre toga neophodno sačekati saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U Opštini nisu mogli da procene kada će dobiti saglasnost.

U Bujanovcu već nekoliko godina radi kancelarija republičkog ombudsmana.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *