OPŠTINA: Smanjuje se broj zamenika, pomoćnika i članova opštinskog veća

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. mart 2019. – Smanjenje broja članova Opštinskog veća, pomoćnika predsednika opštine i zamenika predsednika skupštine, Dan opštine i lokalni ombudsman, glavne su novine koje donosi novi Statut opštine Bujanovac za koji se čeka saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Novi najviši pravni akt lokalne samouprave, koji je na sednici u četvrtak usvojilo Opštinsko veće, propisuje 7 članova Opštinskog veća umesto dosadašnjih 11, smanjenje broja pomoćnika predsednika opštine sa tri na dva, a sledeći predsednik skupštine će imati jednog, a ne dva zamenika kao što je sada slučaj.

Kako je objasnio sekretar SO Bujanovac Selami Mustafa, do ovih promena neće doći odmah po usvajanju novog Statuta u lokalnoj skupštini već tek posle sledećih lokalnih izbora, a izmene su neophodne zbog usklađivanja sa aktuelnim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Ono što će Bujanovčani moći da dobiju odmah pošto novi Statut prođe skupštinsku proceduru, što se očekuje po dobijanju saglasnosti na dokument iz resornog ministarstva, je lokalni zaštitnik građana, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Po rečima Mustafe, statut će definisati i 9. maj kao Dan opštine.

To što u aktuelnom statutu nema ovog datuma nije sprečavalo opštinsku vlast da dan koji se u svetu obeležava kao Dan Evrope, odnosno pobede nad fašizmom, obeležava kao Dan opštine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *