Skupština: Preduzetnici koji ne ispune ugovor vraćaju novac

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Opozicione sumnje

Bujanovac, 11. mart 2019. -Preduzetnici koji su dobili podsticaje iz opštinskog budžeta, a za koje se utvrdi da nisu ispunili sve obaveze iz ugovora, vratiće novac opštini, odgovoreno je opozicionim odbornicima iz SNS i DP na iznete sumnje o zloupotrebama subvencija za privredu, o čemu je raspravljano na sednici SO Bujanovac u ponedeljak.

Na prvoj sednici lokalnog parlamenta u ovoj godini, po obećanju opštinskih vlasti, a na zahtev opozicije, raspravljalo se, pored ostalog, o izveštajima komisija zaduženih za dodelu budžetskih sredstava za finasiranje lokalnog sporta, kulture, NVO sektora i medija u prošloj godini.

Postupak dodele podsticaja za preduzetnike u 2018. godini, posebno je bio na meti kritika opozicije, kao i na poslednjih nekoliko zasedanja.

Šefovi odborničkih grupa koalicije oko SNS i Demokratske partije, Nenad Mitrović i Hajredin Hida ponovo su izneli sumnje na zloupotrebe prilikom dodele subvencija.

Naglašavajući da je očekivao i izveštaje iz 2016. i 2017. godine, Mitrović je rekao da ima podatke da je određeni broj korisnika subvencija regostrovao firme pre raspisivanja konkursa i zatvarao ih odmah po dobijanju novca iz budžeta.

Hida je precizirao da je 27 firmi na ovaj način zloupotrebilo sredstva iz budžeta.

U ovom izveštaju nema ničeg novog, ovih podataka ima i na sajtu opštine. Pitanje je da li vi pratite firme koje su dobile podsticaje, da li uplaćuju doprinose radnicima, da li su uopšte aktivne“, pitao je Mitrović.

Enis Salihi, predsednik komisije za dodelu podsticaja, je odgovorio da se projekti završavaju za 5 meseci kada će i biti poznati rezultati.

„Preduzetnici imaju obaveze po projektima propisane ugovorom i ukoliko se utvrdi da ih nisu ispunili biće prinuđeni da vrate sav novac. Sve će se znati po okončanju projekata“, rekao je Salihi.

Opozicija je imala primedbe i na rad komisije za sufinansiranje medija.

„Novac dobijaju medijski portali koji služe da brane vlast i napadaju opoziciju“, rekao je Hida, dok je za Mitrovića sporan način na koji je prošle godine bila formirana komisija.

Obraćajući se predsedniku komisije, novinaru Radomanu Iriću, rekao je da „zakon nalaže da dva člana komisije kandiduju novinarska udruženja, a jednog lokalna samouprava“.

U slučaju Bujanovca je bilo obrnuto, mada ne sumnjam da ste novac podelili kako treba“, rekao je šef naprednjaka.

Irić je istakao da je imenovanje članova komisije u nadležnosti lokalne samouprave, te da ovo nije pitanje na koje on može dati odgovor.

Pitanje je ostalo bez ogovora jer raspravi o izveštajima nisu učestvovali predstavnici opštinske vlasti.

Predsednik opštine Šaip Kamberi nije prisustvovao sednici, dok njegov zamenik Stojanča Arsić nije replicirao opozicionim odbornicima.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *