Medveđa nema ništa zajedničko sa Bujanovcem i Preševom

BUJANOVAC, 15. mart 2019. (foto Medveđa)- Domaći političari i novinari sintagmu Preševo, Bujanovac i Medveđa najčešće upotrebljavaju s namerom da budu „politički korektni”. U slučaju albanskih političara upotreba ovog pojma je namerna i ima zadatak da stvori sliku jedinstvene geografske regije, sa ciljem političko-teritorijalnog distanciranja od centralne Srbije, piše u beogradskoj Politici Marko V. Milošević iz Geografskog instituta „Jovan Cvijić” SANU.

Milošević navodi da „sintagma Preševo, Bujanovac i Medveđa nije adekvatna“ zbog čega, 19 godina nakon sukoba u regionu koliko se i koristi, poprima elemente administrativno-teritorijalnog i geografskog pojma.

„Analizom strukture prostora opština Preševo, Bujanovac i Medveđa može se uvideti da one nemaju zajednički geografski i istorijski imenilac. Fizičkogeografski gledano, one predstavljaju diskontinuiranu teritoriju. Preševo i Bujanovac nalaze se u izvorišnom delu Južne Morave, za razliku od Medveđe, koja je pozicionirana u izvorištu reke Jablanice. Između ovih teritorija ne postoji fizički kontakt“, navodi autor.

Prema njemu, upotreba sintagme Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i nedavna poseta albanskog predsednika Ilira Mete, mogu se smatrati pokušajima političko-teritorijalnog transponovanja Medveđe u albanski etnički prostor.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *