Miroslav iz Lopardinca brani boje Srbije na Specijalnoj olimpijadi u Abu Dabiju

Piše: N. Stevanović

7.000 sportista iz 176 zemalja, a među njima je i Miroslav

Bujanovac, 17. mart 2019. (foto privatna arhiva) – Na Specijalnoj olimpijadi koja se održava u Abu Dabiju u Ujedinjenim arapskim Emiratima svog predstavnika ima i Bujanovac, odnosno selo Lopardince, čiji meštanin Miroslav Đorđević (24) brani boje Srbije na takmičenju u odbojci.

Letnje svetske igre za osobe sa posebnim potrebama održavaju se u Abu Dabiju od 14. do 21. marta i okupile su 7.000 sportista iz 176 zemalja, a među njima je i Miroslav iz Lopardinca, koji je rođen sa 80 odsto oštećenim sluhom, što ga nije sprečavalo da od detinjstva „živi za sport“, kako kažu njegovi otac i majka Stojče i Ljiljana, sa kojima smo razgovarali u njihovoj porodičnoj kući.

Od malena voli sport, rekao bih najviše fudbal, ali se takmičio i u ostalim sportovima podjednako uspešno, eto sad u Abu Dabiju igra odbojku“, priča nam otac dok ponosno pokazuje mnogobrojne Miroslavljeve medalje i pehare.

Njegova majka Ljiljana kaže da je, nastupajući na takmičenjima, proputovao celu Srbiju i dobar deo Evrope, a osvajač je i zlatne i srebrne medalje na odbojkaškom turniru u Los Andjelesu u Americi.

Da Miroslavljev hendikep ne odigra presudnu ulogu u njegovom životu zaslužan je ponajviše sportski duh ovog mladića koji ga i dalje vodi na neverovatna životna putovanja, a moglo je biti i drugačije.

„Vaspitačica u vrtiću je primetila da on gotovo uopšte ne čuje, lekari su posle tvrdili da je to od rođenja, ja sumnjam da je i bombardovanje 1999. godine uticalo na njegov gubitak sluha. Nikada nije operisan, jer su nam rekli da je suviše rizično“, kaže otac.

Vaspitačica u vrtiću je primetila da on gotovo uopšte ne čuje

Miroslav je i pored ogromne prepreke uspeo da završi Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Bujanovcu, ali je školovanje morao da nastavi u Školi za učenike sa smetnjama u razvoju „Vule Antić“ u Vranju, gde je bio odličan đak i stekao diplomu mašin-bravara.

„Nikako da ga neko primi na posao, a vredan je i poslušan. Povremeno radi na izgradnji auto-puta, ali je to sve samo na određeno vreme“, priča majka.

Miroslav igra fudbal za seoski klub, a član je Sportskog kluba „Bubamara“ iz Vranja, koji okuplja osobe sa posebnim potrebama.

Zbog obaveza koje ima na Specijalnoj olimpijadi u Abu Dabiju, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim, ali smo od roditelja dobili obećanje da će po povratku kući za Bujanovačke izneti svoje utiske sa ove velike sportske smotre i Ujedinjenim arapskim Emiratima.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *