Poljoprivrednici u martu izazvali 26 požara na teritoriji Bujanovca

Piše: N. Stevanović; foto Sednica Štaba/Bujanovačke

Igranje vatrom: Požar u Motelu (Foto Bujanovačke)

Bujanovac, 18. mart 2019. – Samo od početka marta na teritoriji opštine Bujanovac registrovano je 26 požara na otvorenom, saopšteno je na sednici Štaba za vanredne situacije, na kojoj je razmatran Operativni plan za prevenciju i zaštitu od požara.

Predsednik opštine Bujanovac i komandant Štaba Šaip Kamberi najavio je da će se razmotriti mera kojom bi i lokalna samouprava uskratila subvencije nesavesnim poljoprivrednicima, ocenivši da je maksimalna propisana kazna za ovaj prekršaj od 10.000 dinara nedovoljna, a pritom se u većini slučajeva i ne izriče u celosti.

Gubitak prava na subvencije i kazne do 10.000 dinara očigledno nisu dovoljne kaznene mere da spreče poljoprivrednike u opštini Bujanovac, ali i Srbiji, da pale strnjišta, što neretko izmiče kontroli uzrokujući požare na otvorenom i posledice po životnu sredinu, saobraćaj, pa čak i živote.

Kako zaustaviti ovu pojavu, odnosno primitivnu agrotehničku meru, koja je protivzakonita a široko rasprostranjena uglavnom zbog uštede, bila je glavna tema na Štabu za vanredne situacije, a zaključak je da se osim prevencije ne može uraditi mnogo.

„Poljoprivrednici moraju da znaju da ukoliko je registrovana paljevina na njihovoj parceli gube pravo na subvencije iz ministarstva“, naglasio je Vedran Tašković iz vranjskog odeljenja Sektora za vanredne situacije.

Komandir bujanovačke Vatrogasne službe Miodrag Mitković je izneo podatak da je u poslednje 2 godine zbog požara na otvorenom procesuirano samo jedno lice.

„Od početka marta smo imali 26 požara na otvorenom. Kada vide da se vatra otela kontroli počinioci beže. Pokušavamo da delujemo preventivno, 50 dana u godini posvećujemo prevenciji, u koju se uključuju i kolege iz Vranja sa policijom, ali nemamo rezultate“, rekao je Mitković.

Podaci iz Policijske stanice pokazuju da su u prošloj godini identifikovane dve osobe zbog paljenja strnjišta, a u ovoj godini samo jedna.

Kako je rekao načelnik PS Bujanovac Goran Savić, ti podaci su ustupljeni Sektoru za vanredne situacije na dalje postupanje.

Kako identifikovati počinioca, pitanje je koje je ostalo bez odgovora, jer je, kako su zaključili nadležni, adekvatniji nadzor nemoguće sprovesti zbog nedostatka ljudstva.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *