GMP: Rentiranje hala i poslovnog prostora jedino rešenje nakon stečaja

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke, Agencija za privatizaciju

Jedini „dobitak“ evidencija na NSZ: Štrajk radnika 2017

Bujanovac, 19. mart 2019.Bujanovačka Gumoplastika je od 14.  marta ponovo u stečaju, na osnovu odluke Privrednog suda u Leskovcu, što za oko 50 radnika ove firme znači da će morati da potraže drugi posao.

Odlazeći direktor Srboljub Dimitrijević za Bujanovačke kaže da je za ovu firmu jedino rešenje rentiranje hala i poslovnog prostora u samom centru Bujanovca, što će i predložiti stečajnom upravniku:

„Stečajnom upravniku ću predložiti da se pogoni ponude u zakup potencijalno zainteresovanim stranim firmama. To bi omogućilo da se bar deo radnika vrati na posao“, rekao je Dimitrijević.

Nakon više od godinu dana štrajka, u jednom kratkom periodu i glađu, protesta na gradskom trgu u Bujanovcu, zahteva za smenu direktora Dimitrijevića i omogućavanja socijalnog programa, radnici Gumoplastike su „dobili“ samo priliku da budu evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Stečajni postupak je otvoren rešenjem Privrednog suda u Leskovcu od 14. marta ove godine, na predlog Ministarstva privrede, a zbog „trajnije nesposobnosti plaćanja“, odnosno „neprekidne blokade od 9. maja 2018. godine zbog iznosa od 8, 4 miliona dinara u trenutku podnošenja predloga“, kako se navodi u obrazloženju rešenja koje je donela sudija Tijana Momčilović.

Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je za poverenika odredila Roberta Mitrovića iz Leskovca.

Srboljub Dimitrijević rekao je Bujanovačkim da očekuje dolazak poverenika sledeće nedelje, kada će biti izvršena i primopredaja.

Dimitrijević je istakao da se desilo upravo ono na šta je upozoravao štrajkače predvođene poverenikom sindikata „Nezavisnost“ Slavoljubom Ristićem.

Tražili su socijalni program, optužujući mene da sam odgovoran što ga resorno ministarstvo nije omogućilo, a najodgovorniji za to je bio upravo vođa štrajkača, koji je insistirao da se pošalje nepotpuna dokumentacija što je bio i razlog za odbijanje“, rekao je Dimitrijević.

Neprekidna blokada od skoro godinu dana

On je konstatovao da je štrajk izmanipulisanih radnika Ristić iskoristio za delimično ostvarenje svog cilja, jer mu je stečaj bio i cilj, a ne smena direktora i socijalni program.

Da mu je cilj stečaj Ristić je i rekao na jednom od sastanaka u ministarstvu tokom 2017. godine. Plan je bio da po proglašenju stečaja na čelo firme ponovo dođe Miroslav Tašković, međutim to se nije desilo“, kaže Dimitrijević.

Ristić je odbacio ove tvrdnje kao apsolutnu neistinu.

„Ko bi mogao da očekuje da za vreme vlasti SNS-a za stečajnog upravnika bude postavljen neko ko nije po volji ovoj stranci, a Tašković sigurno nije. Jedini razlog za štrajk su bile mizerne plate radnika, što je krivica Srboljuba Dimitrijevića, kao i neomogućavanje socijalnog programa u kome su radnici videli jedini izlaz iz agonije“, istakao je Ristić.

Inače, Miroslav Tašković je nekadašnji stečajni upravnik Gumoplastike i predsednik Opštinskog odbora DSS-a u Bujanovcu.

Ni Dimitrijević ni Ristić nisu mogli da predvide šta će se dalje dešavati sa nekadašnjim privrednim gigantom.

Sugurno je, međutim, da će dugove podmiriti država, smatra Dimitrijević.

Prodaju imovine firme, po nepotvrđenim informacijama, navodno sprečava to što je jedan deo upisan kao državna svojina, dok se drugi i dalje vodi kao društvena.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *