Vranje: Prijem za veterane sa Košara

BUJANOVAC, VRANJE, 22. mart 2019. (foto VranjeNews) – Vi i vaši životi bili ste stavljeni na krajnji ispit patriotizma i pokazali nam da istinsko rodoljublje još uvek prebiva u našim genima, poručio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na prijemu koji je treću godinu zaredom priređen u zgradi Gradske uprave Vranja za starešine i vojnike sa karaula Košare, Gorožup, Paštrik, Morina i Deva, delova teritorije uz granicu sa Albanijom koji su najžešće bili zahvaćeni borbama u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Današnje druženje, ovo okupljanje, odraz je pre svega poštovanja za vaše nesebično požrtvovanje i časna dela u odsudnim trenucima za našu zemlju, dodao je Milenković, prenosi VranjeNews.

Nakon što je minutom ćutanja odata počast borcima koji su dali živote za odbranu naše zemlje u dubini teritorije KiM, gradonačelnik je naglasio da „ovaj kraj Srbije nikada neće zaboraviti podvige veterana“.

– Za to se zalaže lokalna samouprava i upravo zbog toga evociramo teške uspomene. Ne smemo žmuriti na vaše ratne dane, na podvige duž linije odbrane srpske zemlje. Čuvali ste vi nas u ratu, a naša moralna obaveza je da vas sačuvamo u miru – dodao je Milenković.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković rekao je da se „sećanje na pale borce mora negovati“ i poručio veteranima „da nastave da se sećaju teških dana zbog pravde, istine i mlađih naraštaja“.

Prisutnima se obratio i potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski koji je podsetio da je ratna godina za jedinice na KiM počela 1998.godine.

– Hvala vam što nas se sećate, što niste zaboravili na mnoge ljude koji su tada bili mladići. Ovu tradiciju treba nastaviti i dalje, kako zbog nas samih, tako i zarad istine – rekao je Dimčevski.

Glavna ceremonija obeležavanja 20 godina od početka NATO bombardovanja koju će organizovati Grad Vranje biće održana u nedelju od 12 časova, na platou ispred spomenika poginulim vojnicima, policajcima i građanima Vranja u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990. do 2003. godine.

Spomenik se nalazi na centralnom gradskom parkingu u Vranju kod stare autobuske stanice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *