Roditelji prvaka sami biraju školu

BUJANOVAC, 1. april 2019. – Počeo je upis u 1. razred osnovnih škola, a za razliku od ranijih godina roditelji sami biraju koju će školu pohađati njihova deca, sa mognošću da to bude i ustanova van mesta prebivališta.

Natalija Stanković, pedagog u OŠ „B. Radičević“ u Bujanovcu kaže da nova pravila oko upisa prvaka predviđaju da roditelji sami donose upisnu prijavu:

-Roditelji mogu da izaberu školu na teritoriji opštine prebivališta, a ukoliko ima mesta svoju decu u prvi razred mogu da upišu i u škole u drugim opštinama, kaže Stankovićeva za Bujanovačke.

Još jedna novina je i ta što roditelji neće morati do donose izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu deteta, već samo lekarsko uverenje i potvrdu da je dete pohađalo obavezni predškolski program.

-Mi kao škola, preko E-uprave, to radimo umesto njih, pojašnjava sagovornica.

Ona nije mogla da precizira koliko će učenika ove godine upisati prvi razred, ali podseća da je prošle godine u njenoj školi upisano 120 prvaka raspoređenih u 5 odeljenja.

Ove godine 4. razred završava 6 odeljenja, dodaje Stankovićeva.

Resorni ministar Mladen Šarčević rekao je za RTS da će ove godine u Srbiji biti za gotovo 1.500 prvaka više nego 2018, a da se u 1. razred mogu upisati deca sa najmanje šest i po a najviše sa sedam i po godina starosti.

Upis prvaka traje od 1. aprila do 31. maja.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *