EKSKLUZIVNO Bujanovac dobija nove fakultete

Poslednja generacija diplomaca, septembar 2018: Foto Bujanovačke

BUJANOVAC, 2. april 2019. –  „Sastanak Odbora zainteresovanih strana u vezi sa funkcionisanjem Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu biće održan 3. aprila u 13:30 sati u prostorijama fakulteta“.

Iza ovog šturog saopštenja za medije, prema pouzdanim saznanjima Bujanovačkih, krije se, međutim, mnogo ozbiljnija stvar:

„Tema sastanka biće zapravo veoma izgledna mogućnost da se u Bujanovcu otvori još neki fakultet pored subotičkog Ekonomskog“, kaže za Bujanovačke sagovornik blizak međunarodnim organizacijama, inače odlično upućen u ovu temu.

On nije mogao da precizira o kojim se fakultetima radi, kao ni to da li će se i oni nalaziti pod okriljem Univerziteta u Novom Sadu, ali dodaje da bi se novi fakulteti svakako nalazili u zgradi Ekonomskog u Bujanovcu.

O ozbiljnosti teme govore i imena učesnika sastanka koji u sredu dolaze u Bujanovac.

Organizator i predsedavajući sastanka je Lamberto Zanijer, visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a, u Bujanovac stiže i Mladen Šarčević, srpski ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji će biti i kopredsedavajući sastanka, Andrea Oricio, ambasador i šef Misije OEBS u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dejan Jakšić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, kao i domaći Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela.

Subotički Ekonomski fakultet otvorio je odeljenje u Bujanovcu 2011, dok se u novu zgradu uselio 2015, kada je otvaranju prisustvovao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Septembra prošle godine diplome na ovom fakultetu dobila je 4. generacija studenata. Od osnivanja, zvanje diplomiranog ekonomiste do sada je u Bujanovcu steklo 116 kandidata. Od toga je 77 iz srpske a 39 iz albanske zajednice.

Na fakultetu, koji zvanično sarađuje sa Univerzitetom u Tetovu, nastava se odvija na albanskom i srpskom jeziku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *