Nemci u Bujanovcu: Kamberi između Haradinaja i Vučića

BUJANOVAC, PRIŠTINA, BEOGRAD, 2. april 2019. (foto FB: Večera sa nemačkim poslanicima) – Posle sastanka sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, a pre susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, članovi nemačkog Bundestaga Peter Bejer i Kristijan Šmit sastali su se na jugu Srbije sa predstavnicima Albanaca.

Domaćini nemačkim gostima na večeri bili su Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, koji je na svom FB profilu napisao da se razgovaralo o „poziciji Preševske doline u procesu briselskog dijaloga Kosova i Srbije“.

Status sa večere u jednom bujanovačkom restoranu na FB objavio je i Kamberi, ali bez detalja razgovora.

Nemački poslanici posle Prištine boravili su i u Preševu, posle čega se oglasio tamošnji predsednik opštine Šćiprim Arifi, koji je rođen u Nemačkoj a ovde se vratio pre nekoliko godina kada se i uključio u politiku:

„Predsednikk Arifi je još jednom izrazio svoj stav da se protivi razmeni teritorija, već se zalaže za kompletno pripajanje  opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu, ali uvek imajući u vidu  i stav međunarodne zajednice“, piše portal Presheva.com i dodaje da su nemački poslanici ponovili stav da se protive razmeni teritorija.

Bejer i Šmit su  ranije u ponedeljak, prema pisanju prištinskih medija, osim o viznoj liberalizaciji za Kosovo i ukidanju taksi na uvoz robe iz Srbije i BIH, sa Haradinajem razgovarali i o razmeni teritorija.

Razgovarali smo i o najkontroverznijoj temi koja se odnosi na razmenu teritorija, čemu se Nemačka snažno protivi“, rekao je Bejer u Prištini.

„Ne možemo rešavati probleme stvaranjem novih problema. Onaj ko zaista misli da će ostvaranjem ove ideje rešiti problem, treba da bude velo svestan da će to stvoriti još više novih problema koji će uticati ne samo na Kosovo, već i na region uopšte“, dodao je Šmit.

Na kraju ove turneje, poslanici Bundestaga sastali su se u utorak sa srpskim predsednikom, a iz kabineta Aleksandra Vučića saopšteno je da su Peter Bajer i Kristijan Šmit naveli su da se „Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga sa Prištinom, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica“.

„Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga“, kazao je Vučić i dodao da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira medjunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju.

Vučić je na sastanku sa poslanicima nemačkog Bundestaga rekao i da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da veoma ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *