EKSKLUZIVNO Vatrogasci zalutali u minsko polje dok su gasili požar kod Trnovca

Piše: N. Stevanović, N. Lazić; foto Bujanovačke

Izbegnuta tragedija: Mitković

Bujanovac, 3. april 2019.– Dvojica vatrogasaca zalutala su u minsko polje dok su gasili požare koji nekoliko dana bukte iznad Velikog Trnovca, saznaju Bujanovačke od pouzdanih izvora.

Prema našim saznanjima, njih dvojica bezbedno su se izvukli:

Izvlačili su se polako, činilo se da traje satima, prateći tragove kojima su ušli u minsko polje, objašnjava nam sagovornik.

Upravo na lokaciji u koju su ušli vatrogasci, demineri su proteklih godina pronašli i izvadili nekoliko neeksplodiranih ubojnih sredstava, zaostalih tokom sukoba na jugu Srbije 2000-2001. godine, saznaju Bujanovačke.

Ko garantuje da nema više zaostalih mina, dodaje sagovornik koji nije mogao da iznese više detalja o ovom događaju.

Mesna zajednica V. Trnovac organizovala gašenje

Pored nepristupačnog terena, gašenje je dodatno otežavala realna opasnost od zaostalih neeksplodiranih mina na područjima zahvaćenih vatrom, potvrđeno je u utorak na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, sazvanog zbog serije požara u okolini Bujanovca poslednjih dana.

Po rečima poverenika Civilne zaštite Alija Aslanija, na Svetoilijskom brdu se čulo 7-8 detonacija, a u Dobrosinu dve.

Miodrag Mitković, komandir Vatrogasne službe na sednici Štaba potvrdio je da su se u borbi sa vatrom dvojica vatrogasaca našla u minskom polju.

„Za sada je izbegnuta katastrofa, na sreću nema ljudskih žrtava, ali je šteta ogromna“, rekao je Mitković, ne želeći da dalje komentariše ovaj slučaj.

Angažovana i civilna zaštita

Posledji u nizu požara ugašen je u utorak na obodima sela Veliki Trnovac, dok u Novom Selu i na Svetoilijskom brdu još uvek gori, ali meštani nisu ugroženi, rečeno je na Štabu.

Vatrena stihija na liniji Ravno Bučje – Sveti Ilija – Đorđevac, ali i u atarima sela Dobrosin i Veliki Trnovac, sve do Vrtogoškog strelišta, zahtevala je danonoćno angažovanje pripadnika bujanovačke vatrogasne jedinice i meštana, a koliko je situacija bila ozbiljna svedoči podatak da je po prvi put u Srbiji, kako je rekao komandir Mitković, aktivirano ljudstvo iz civilne zaštite.

Naših sedam vatrogasaca bilo je na terenu i po 24 sata, što i pored velike pomoći meštana nije bilo dovoljno, pa je angažovano i šestoro ljudi iz civilne zaštite. Linija je nekoliko puta izmicala kontroli, posebno kod Vrtogoškog strelišta“, izvestio je Mitković opštinski Štab za vanredne situacije.

Kod Velikog Trnovca vatra je došla do rudnika antimona, ali je dobrom organizacijom stanovnika sela sprečena katastrofa.

Meštani sela Dobrosin su požar zaustavili u neposrednoj blizini svojih kuća.

O spekulacijama da su požari namerno izazvani, Mitković je rekao da „ne može da govori o nameri, ali su koordinisani duž cele linije“.

Inače, Bujanovačke su u utorak objavile da meštani Velikog Trnovca sumnjaju da je požar kod ovog sela podmetnut.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *