Na pomolu rešenje za udžbenike na albanskom

Piše: N. Lazić; Foto FB: Mustafa i ministarka Besa Shahini

Ista prava za svu decu

BUJANOVAC, TIRANA, 3. april 2019. – Resorna ministarstva Srbije i Albanije spremna su da, zajedno sa ostalim institucijama, konačno reše problem udžbenika na maternjem jeziku za albanske đake u Srbiji.

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) kaže da je pitanje udžbenika napokon pokrenuto sa mrtve tačke:

Ministar Mladen Šarčević najavio je da će država napraviti memorandum o razumevanju sa 8 zemalja koje imaju svoju nacionalnu manjinu u Srbiji, među kojima je i Albanija. Na sastanku sa ministrom prosvete zatražili smo da deo memoranduma bude i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole, rešavanje statusa diploma iz Albanije kao i mogućnost stručnog usavršavanja našeg nastavnog kadra u ovoj zemlji, kaže Mustafa za Bujanovačke.

On naglašava da se radi o složenom i teškom procesu, ali da ga raduje činjenica što postoji svestrana volja da se problemi reše.

NSA nema nadležnost da rešava problem udžbenika, posao ministarstva je da ih obezbedi dok mi samo predlažemo moguća rešenja, kaže Mustafa.

Prema njegovim rečima, zakon predviđa tri mogućnosti za rešavanje ovog problema: uvoz knjiga iz matične zemlje, prevod udžbenika sa srpskog i angažovanje lokalnih autora.  

Mustafa je sa ovom inicijativom ministra Šarčevića upoznao i njegovu koleginicu u Tirani Besu Šahini, kao i predstavnike međunarodne zajednice u Srbiji.

Na pitanje da li postoji mogućnost da albanski osnovci i srednjoškolci u narednu školsku godinu uđu sa udžbenicima, Mustafa odgovara da veruje u to, iako zadržava dozu skepse da nešto ne krene naopako, a kao najveću prpreku da se cilj ostvari do jeseni vidi reforme u obrazovanju koje su već stupile na snagu.

Za srednje škole postoji samo jedan udžbenik, albanski jezik i književnost, dok je u osnovnim stanje nešto bolje ali daleko od dobrog. Nedopustivo je da deca u 21. veku uče pomoću skripti i beležaka sa časa, kaže Mustafa i naglašava da je ključno da sva deca imaju ista prava.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *