Nadležni stopirali divlju gradnju u prizemlju „Lamela“, ali tek pošto je posao gotovo završen

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Vlasnik nema nikakvu dozvolu: Aliti

Bujanovac, 8. april 2019. – Uz prisustvo policije, Komunalna i Građevinska inspekcija su u ponedeljak ujutru naložile prekid radova u prizemlju lamele „E“ u tzv. Crvenim zgradama, koje vlasnik lokala izvodi bez ikakvih dozvola, ali i neophodne saglasnosti stanara i tako uzurpira javnu površinu već godinama unazad.

Stanari se, međutim, boje da je intervencija došla prekasno jer je vlasnik lokala uspeo u nameri da oprobanom metodom, odnosno radovima u danima vikenda kada inspekcije ne rade, zastakli prolaz ispod zgrade.

Ipak, kako kažu, očigledno nije bilo dovoljno vremena, pa su radovi nastavljeni i u ponedeljak, da bi ih po dolasku na lice mesta prekinule nadležne inspekcije.

Pauza je, međutim, kratko trajala.

„Kada su otišli inspektori, odmah su pokušali da nastave sa radovima, ali smo ih sprečili tako što smo pozvali Inspekciju za rad. Razbežali su se zbog toga što niko od njih nije prijavljen, pretpostavljamo“, kaže za Bujanovačke jedan od stanara, koji je želeo da ostane anoniman.

Bujanovačke su ranije već pisale o problemima ljudi koji tu žive, a oni   sada ukazuju da je nelegalna gradnja na javnoj površini prema glavnoj ulici gotovo potpuno završena, dok uzurpacija sa bočne strane traje već godinama, kao i radovi unutar zgrade bez njihove saglasnosti.

Na pitanje Bujanovačkih kako je moguće da nadležne službe nisu reagovale ranije, načelnik Opštinske uprave Fadil Aliti odgovara da jesu, ali da se vlasnik nije povinovao naredbama.

„U ponedeljak prepodne je izdat je nalog da se prekine sa radovima, a inspekcije su i ranije reagovale i prekidale gradnju. Na javnoj površini nema gradnje bez dozvole Opštine, a vlasnik za sada nema nikakvu dozvolu“, rekao nam je Aliti.

Bujanovačke su u nekoliko navrata bezuspešno pokušavale da dođu do vlasnika lokala

On je ostavio mogućnost da gradnja bude legalizovana, rekavši da će o tome odluku doneti urbanistička služba.

„Vlasnik je upućen da podnese zahtev na osnovu kojeg će se razmatrati mogućnost i uslovi za postavljanje bašte otvorenog ili zatvorenog tipa na tom mestu“, rekao je Aliti.

Ukoliko nema uslova, kazao je, sve će biti uklonjeno i vraćeno u prvobitno stanje.

Upravo bi isključivo ovakav scenario u slučaju lamele „E“ bio po zakonu, saznali smo od upućenih u ovu problematiku, jer bez obzira što prolaz spada u javnu površinu, istovremeno se smatra i delom zgrade, pa je nemoguće preduzimati bilo kakve radnje bez prethodne saglasnosti stanara, rečeno nam je.

A oni su rešeni da „stanu na put bezvlašću i bezakonju“, kako su rekli, tako da od saglasnosti bar za sada nema ništa.

Bujanovačke su u nekoliko navrata bezuspešno pokušavale da dođu do vlasnika lokala.

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *