Romi u Bujanovcu na svoj dan nemaju mnogo razloga za slavlje

Piše: N. Stevanović

Zapošljavanje rak rana: Rašitović

Bujanovac, 8. april 2019. -Jedini odbornik iz romske zajednice u bujanovačkoj skupštini, Kenan Rašitović, smatra da na integraciji Roma u društvo nije urađeno gotovo ništa, pogotovo po pitanju zapošljavanja.

Ova zajednica u i Bujanovcu proslavlja 8. april, Svetski dan Roma, iako sudeći po rečima njihovog političkog predstavnika, koji je i deo vladajuće koalicije u lokalu, nema mnogo razloga za slavlje.

Rašitović smatra da se Romi u Bujanovcu svakodnevno suočavaju sa segregacijom i diskriminacijom, dok za integraciju nema političke volje.

„Zapošljavanje je rak rana naše zajednice. Ima određenih pomaka u obrazovanju, ali da bi se dete obrazovalo roditelj treba da bude zaposlen, da ima nekakve prihode“, kaže Rašitović.

Zastupljenost u lokalnom parlamentu i učešće Ujedinjene partije Roma u vlasti gotovo da nije uticalo na promenu položaja ove zajednice.

Mali napredak u obrazovanju

„Sa samo jednim odbornikom naša politička snaga je minimalna. Nemamo značajan uticaj na odluke koje se donose, što nas ne sprečava da svakodnevno zahtevamo i od lokalnih i od republičkih vlasti da se nešto učini“, rekao je on.

Zapošljavanje i poboljšanje uslova života i stanovanja pripadnika romske zajednice biće prioriteti u narednom periodu.

Svetski dan Roma (8. april) u Bujanovcu se obeležava raznovrsnim aktivnostima – turnirom u fudbalu, okruglim stolom na temu položaja i integracije Roma, a program se završava koncertom u Domu kulture.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *