Stojanča Arsić: Mira Marković je mnogo pomogla Bujanovcu

Zamenik predsednika Opštine Bujanovac koji je, dok je bio na njenom čelu, Miru Marković proglasio počasnim građaninom naše male varoši, sa vremenskom distancom od 22 godine, evocira uspomene na šeficu JUL-a, kome je sam pripadao

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. april 2019. –  „Od Mire Marković nisam imao boljeg saradnika na državnom nivou i ona je svojevremeno mnogo uradila za opštinu Bujanovac i mnogo pomagala“.

Ovako dan nakon smrti lidera Jugoslovenske levice (JUL) i supruge Slobodana Miloševića govori Stojanča Arsić, na čiju je inicijativu kao predsednika opštine 1997. Mira Marković proglašena je za počasnog građanina Bujanovca

-Stojim iza svoje odluke i smatram je opravdanom, kaže o smrti po mnogima vladara iz senke one bivše i nesrećne države, sa vremenske distance od 22 godine tada predsednik, a danas zamenik predsednika.

On ovako obrazlaže svoj stav:

-U to vreme budžet opštine je bio kao budžet neke škole, imali smo sredstva za komunalije i propratne troškove. Za bilo kakve investicije u infrastrukturu sredstva su se opredeljivala iz ministarstava, ali jedino ako neko izlobira za to, što se u slučaju opštine Bujanovac nije dešavalo – do dolaska Mire Marković“, kaže Arsić.

On bi, kako je rekao, predsednici JUL-a ispostavljao sve zahteve vezane za lokalnu samoupravu, koji bi potom na njeno insistiranje kod tadašnjih ministara u najkraćem roku bili ispunjivani.

Navodeći primere šta je još Bujanovac dobio od Mire Marković, Arsić u njene zasluge ubraja čak i vraćanje slavskih litija na gradske ulice nakon 60 godina.

Bujanovčani su tražili da se vrati proslava gradske slave (Petrovdana; p.b), iako se to smatralo nemogućim, međutim, rečima „da u to ne veruje, ali da radimo kako mislimo da treba“ ona je tu odluku aminovala i niko od državnih organa posle nije mogao da je ospori“, kaže njen tadašnji partijski saborac.

Na 53. godišnjicu oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu na svečanoj sednici SO Bujanovac 14. novembra 1997. godine Mirjana Marković je aklamacijom proglašena za počasnog građanina.

„Priznanje se dodeljuje za izuzetne zasluge u izgradnji i razvoju demokratskih odnosa, očuvanju mira i poseban doprinos afirmaciji i praktičnoj ideji ravnopravnosti naroda i ljudi, boljeg i humanijeg života“, glasila je odluka.

“Odluka je sigurno uticala da budemo politički zaštićeni i pritom ostvarimo sve moguće interese opštine”, ističe tadašnji predsednik opštine koju je vodila koalicija JUL-a i albanskih partija, dok je do tada neprikosnoveni SPS bio u opoziciji.

Arsić tvrdi da je ova odluka bila doneta isključivo u interesu Bujanovca, a ne lično njegovog, jer, kako je rekao, na “lokalu su ljudi tada glasali za čoveka koga znaju i njemu JUL nije bio potreban da bi pobedio, ali jeste da bi lokalna samouprava normalno funkcionisala”.

Ipak, Mirjana Marković je bila počasni građanin Bujanovca samo 4 godine, do 2001. godine, kada je nakon petooktobarskih promena, na inicijativu odbornika DOS-a, kako kaže Arsić, ta odluka ukinuta, a on napustio JUL.

Mirjana Marković preminula je 14. aprila 2019. u 77. godini od upale pluća u nedelju u Moskvi, gde je živela od 2002. godine.

Protivnici režima Slobodana Miloševića, koji je preminuo 2011. u Hagu gde mu se sudilo za ratne zločine, ženu koju su prozvali Crvena Veštica i Baba Jula (sa cvetom u kosi) smatrali su itekako odgovornom za  ratove, sankcije, hiperinflaciju, siromaštvo i politička ubistva – obeležja najcrnjeg perioda u istoriji Srbije.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *