Kamberi: Politika ukočila privatizaciju u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. april 2019. Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi smatra da je politizacijajedan od razlog za „razočaravajuće procese privatizacije“ u Bujanovcu, a kao primere je naveoBujanovačku banju i Duvansku industriju Bujanovac (DIB).

Postupak privatizacije Bujanovačke banje 2010. godine, na kojem je jedini ponuđač bila turska kompanija Turker Group, neuspešno je okončannakon povlačenja ovog investitora zbog„albanizacije“ i hajke u medijima. Bujanovačkoj firmi „Bici Komerc“ nije dozvoljeno da uplati učešće u postupku prodaje DIB-a, s obrazloženjem da će biti odložena privatizacija, da bi u istom postupku fabrika bila prodata mlekari“, rekao je Kamberi na okruglom stolu na temu privatizacije na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu.

Uz opasku da se ekonomski kapaciteti opštine drže u stečaju, Kamberi je naveo i primere Gumoplastike i Jugokopa, naglašavajući da je lokalna samouprava potpuno isključena iz procesa privatizacije, iako je spremna da ponudi sve što je u mogućnosti kako bi se privukli investitori.

Za Gorana Jovića, direktora Regionalne privredne komore Leskovac, Bujanovačka banja bi mogla da bude okosnica razvoja opštine.

„U procesu privatizacije ovog lečilišta treba biti posebno obazriv i nikako ne dozvoliti pretvaranje objekta u nekakav stambeno-poslovni prostor, što je sve prisutnija tendencija, pogotovo na ovim prostorima gde industrijske zone postaju stambene zone“, rekao je Jović.

Po njegovim rečima, specifičnost područja ičinjenica da bujanovačka opština spada u red devastiranih, presudno utiču na brojne neuspešne privatizacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *