Direktor Doma kulture zabranio još jednu projekciju Balkanske međe

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Koga je strah od tenzija

Bujanovac, 22. april 2019. – Dok bujanovački odbor SNS i njihovi partneri zahtevaju smenu direktora Doma kulture Jetmira Ismailija zbog prošlonedeljne zabrane prikazivanja filma „Balkanska međa“, Ismaili je Bujanovačkim potvrdio da je zabranio i projekciju planiranu za juče (nedelja, 21.4.2019.) i da ostaje pri svom stavu da film „može da podigne međunacionalne tenzije“.

„To je jedini razlog, i na moju odluku nije uticala politika niti bilo šta drugo“, rekao je Bujanovačkim Ismaili.

On je potvrdio da ostaje pri svom stavu i da film ne može da se prikazuje u bujanovačkom Domu kulture.

Ismailijeve odluke podržava Pokret za demokratski progres (PDP), čiji je član, rekao je Bujanovačkim šef stranke i predsednik SO Bujanovac Adnan Salihi.

„Stav predsedništva stranke je da je direktor postupio ispravno i da pomenuti film zaista može da naruši međunacionalne odnose. To je jedini razlog za zabranu prikazivanja, a ne bilo kakav anti-srpski stav direktora. Napominjem da je direktor u dosadašnjem radu bio otvoren za saradnju i da su vrata Doma kulture bila otvorena svima“, rekao je Salihi.

Predsednik skupštine nije mogao da se izjasni da li očekuje da podršku direktoru pruže i najveće stranke vladajuće koalicije, Partija za demokratsko delovanje (PDD) na čelu sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem i Grupa građana zamenika predsednika opštine Stojanče Arsića.

Od predsednika opštine i njegovog zamenika nismo dobili komentar jer nisu odgovarali na naše pozive.

I Srbima smetaju neka dešavanja u Domu kulture: Tasić

Nenad Tasić, odbornik iz redova Srpskog pokreta obnove, koji participira u opštinskoj vlasti, kaže da tek treba utvrditi da li je zabrana filma razlog za smenu direktora i da će se odluka doneti na sastanku članova koalicije.

„Do sada nije bilo takvih sastanaka i ne treba donositi prerane zaključke. Svakako mislim da je prošlo vreme cenzura i zabrana, ne bih želeo da pomislim da je odluka doneta na osnovu nacionalizma. U Domu kulture se obeležavaju raznorazni datumi i organizuju akademije, veličaju određeni pokreti, što je nešto što bi Srbi svakako želeli da se ne događa“, rekao je Tasić.

Po njegovim rečima, kada bude odgledao film moći će da zaključi „koga bi najviše bolelo da se takav film prikaže i ko bi bio zainteresovan da to spreči“.

Na drugoj strani, opoziciona odbornička grupa koalicije okupljene oko SNS podnela je lokalnoj skupštini predlog da se u dnevni red naredne sednice uvrsti donošenje odluke o razrešenju direktora Doma kulture.

„Direktor Jetmir Ismaili je zabranom projekcije filma „Balkanska međa“ na grub način uticao na razvoj kulture i umetnosti i ovim činom povredio ljudska prava i diskriminisao sve one koji su želeli da gledaju film“, navodi se u obrazloženju.

Nenad Mitrović, šef bujanovačkih naprednjaka i Miodrag Milković iz Ujedinjene seljačke stranke su na konferenciji za medije zatražili da se skupštinskom raspravom utvrdi da li je zabrana motivisana na nacionalnoj osnovi ili se radi o političkoj odluci ili samovolji pojedinca.

Ne radi se o samostalnoj odluci: Mitrović i Milković

„Cilj skupštinske rasprave je utvrđivanje motiva za zabranu filma, da li je razlog obrazloženje direktora o sprečavanju međunacionalnih tenzija, kako pišu mediji, ili je možda neki drugi motiv u pitanju. Ne verujem da se radi o odluci pojedinca. Ne verujem da on samostalno sme da se upusti u donošenje ovakve odluke, a da možda pre toga ne napravi neke konsultacije sa lokalnom samoupravom“, rekao je Mitrović.

Tekst Bujanovačkih o zabrani prikazivanja filma izazvao je brojne reakcije u zemlji, od resornog ministarstva, Koordinacionog tela, pojedinaca i institucija.

Srpsko-ruski film „Balkanska međa“ inspirisan je ratnim događajima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine.

 

 

 

 

 




2 thoughts on “Direktor Doma kulture zabranio još jednu projekciju Balkanske međe

  1. Slavoljub

    Svi srbi koji su odbornici grcevito se bore za dobijanje redovne nadoknade od oko 25.000,00 , a najmanje ili cak uopste se ne zalazu za gradjane srpske nacionalnosti. Isti su kao gospodin Stankovic.

    Reply
  2. Slavoljub

    Neznam zasto vrh Srbije ne reaguje. Ministar prosvete i kulture osudjuje samo cin zabrane prikazivanja filma. Stankovic cudo od coveka. Toliko je korumpiran da ni on nezna koliko novca uzima od albanaca. Prvo zabraniti uplatu novcanih sredstava i zabraniti im isplate licnih dohoaka. Uvesti privrmene mere u opstini Bujanovac. Jednostavno u mogucnosti ste da im blokirate racun. Ali ovo nema ko da procite i preduzme neke sankcije.Ostavka durektora DK nece proci jer su oni u vecini.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *