Arsić: Direktor nije sam odlučio da zabrani film, njegova smena je najmanji problem

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. april 2019. – Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić oštro negira umešanost lokalne samouprave u donošenju odluke o zabrani prikazivanja filma „Balkanska međa“, ali smatra da se direktor Doma kulture Jetmir Ismaili nije samostalno odlučio na taj potez.

„Sudeći po reakcijama koje su usledile, a ovim nikako ne opravdavam direktora, smatram da mu je sugerisano sa određene strane da zabrani film“, kaže Arsić za Bujanovačke.

On nije želeo da preciznije odredi drugu stranu, a na naše pitanje da li misli na lokalnu opoziciju, odgovorio je „vreme će pokazati ko je druga strana“.

Arsić tvrdi da će lokalna samouprava preduzeti dalje korake nakon konsultacija koalicionih partnera. Pored Arsićeve grupe građana, na vlasti su i Srpska lista, jedan predstavnik Roma, PDD predsednika Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres kome pripada Ismaili.

„Sigurno je da ovo neće proći bez reakcije lokalna samouprave“, istakao je zamenik predsednika opštine.

Njegovo lično mišljenje je, kako kaže, da je „van zdrave pameti“ zabraniti jedno umetničko delo, koje govori o ratnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, i da za to nema nikakvog opravdanja.

Po njemu, upravo je zabrana prouzrokovala međunacionalne tenzije, koje prikazivanje filma sigurno ne bi.

„Obrazloženje direktora da u Bujanovcu postoji mržnja između Srba i Albanaca, a da se on plaši da ne oživi, je retorika mnogo opasnija od svega što se sada događa. Pitam se jel stvarno postoji ta mržnja koja treba da bukne u nekom trenutku“, istakao je Arsić.

On je istakao da Albanci godinama unazad u Domu kuture priređuju manifestaciju „Majski dani“, odnosno obeležavaju godišnjicu pogibije komandanta bivše OVPBM Ridvana Ćazimija – Komandanta Lešija.

„Srbi nikad nisu postavili pitanje zašto se to radi ili pričali o posledicama koje to može da izazove, a nekome sada smeta film“, kaže Arsić.

O inicijativi opozicione koalicije oko SNS za smenu direktora Ismailija Arsić kaže da „je najmanji problem smeniti direktora“, ali se nije izjasnio da li će je podržati.

„Smenom direktora se ne može obrisati ono što se dogodilo. Ovo ima ogromnu težinu po međuljudske odnose i poverenje između Srba i Albanaca“, zaključio je Arsić.

Film Balkanska međa govori o ratu na Kosovu a povodom zabrane filma, o čemu su Bujanovačke prve pisale, oglasile su se gotovo sve resorne institucije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *