Bujanovački lekari: Zakon o poklonima je za nas poniženje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. april 2019. Odredba novog zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se dozvoljava lekarima da prime nenovčani poklon ukupne vrednosti do 462 evra, za bujanovačke lekare je nepotrebna i ponižavajuća, dok građani smatraju da je njome „legalizovana korupcija“.

Lekari u Srbiji od nedavno smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto prosečne plate, odnosno 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnuneto platu od 54.521 dinara.

Za dr Mejdija Zećirija, lekara Službe hitne pomoći pomoćnika direktora Doma zdravlja Bujanovac, ova odredba je besmislena i nepotrebna.

Smatram je i krajnje ponižavajućom i mogu reći da i većina mojih kolega ima sličan stav. Taj iznos od 460 evra me natera da odmah pomislim na mito i korupciju. Ne znam šta su želeli da postignu time i apsolutno sam protiv takvog rešenja”, kaže dr Zećiri.

Po rečima dr Jovane Antić, takođe zaposlene u bujanovačkom Domu zdravlja, lekari primaju platu za to šta rade i nikakvi pokloni im nisu potrebni.Ponižavajuće” je termin koji je i ona upotrebila.

Mi se bavimo ljudskim životima, nema veće odgovornosti od toga, a sada smo u situaciji da razgovaramo o nekim poklonima, od 20 ili 460 evra, što je sramno. To što je takva situacija u zemlji, u kojoj je mnogo toga što ne bi trebalo postalo opšteprihvaćeno, normalno i legalizovano, ne opravdava odredbu o nekakvim poklonima u profesiji kao što je naša”, smatra dr Antić.

Dok lekari štite profesiju, “iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, koji nije izražen u novcu”, kako je formulisano u novom zakonu, za građane Bujanovca je legalizacija korupcije.

Dozvoliti nekome da pokloni nešto u vrednosti prosečne plate lekaru koji za svoj posao već prima platu je klasičan primer mita i korupcije i to je sramota”, glasio je jedan od komentara.

Ako su legalizovali mito za lekare očekujem da to isto omoguće i policajcima i sudijama, zašto bi oni bili diskriminisani”, pita se drugi Bujanovčanin.

U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresaiskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji“.

Međutim, u zakonu nije predviđeno na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medicinskim radnicima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *