Kosovski mediji: Promena granica nije tema u Berlinu

Grčka i S. Makedonija kao primer: Nacrt dokumenta (foto Telegrafi)

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 29. april 2019. (foto Telegrafi prt sc)- Takse na srpske proizvode koje je uvela kosovska vlada, ali i korekcija granice neće biti tema Samita zemalja Zapadnog Balkana koji u ponedeljak počinje u Berlinu, prenosi prištinski  Telegrafi, pozivajući se na Nacrt zaključaka samita.

Prema ovom dokumentu, samit koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Macron, šefovi država i vlada (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije), kao i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini okupili su se u Berlinu, dali su zajedničku izjavu kojom su pohvalili uspešan sporazum između Grčke i Severne Makedonije o imenu, kao primer za rešavanje sukoba.

„Oni su naglasili značaj sporazuma za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost u regionu i za evropsku perspektivu Srbije i Kosova. Složili su se da svaki sporazum treba da bude inkluzivan, politički održiv i da doprinese regionalnoj stabilnosti“, prenosi Telegrafi.

U tekstu se navodi da su se „Srbija i Kosovo dogovorali da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog posredovan od strane EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma“.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *