U kanal pored starog puta i crkve izliva se fekalna kanalizacija

Piše: N. Stevanović

Kanal je predviđen za atmosferske padavine, ali se u njega sliva fekalna kanalizacija s nelegalnih priključaka

Bujanovac, 3. maj 2019.- U kanal duž „starog“ puta, od gradske crkve prema Bujanovačkoj banji, ne izlivaju se samo atmosferske vode, što bi trebalo da mu bude osnovna i jedina namena, već i fekalna kanalizacija iz najmanje nekoliko desetina kuća na tom potezu, potvrđeno je Bujanovačkim iz više izvora.

Za štetno, nelegalno i nadasve opasno priključivanje objekata na atmosfersku, umesto fekalnu mrežu navodno je odgovorno Javno preduzeće Komunalac, sa čijim rukovodiocima  nismo uspeli da stupimo u kontakt kako bi proverili ove navode.

Bujanovačke su ranije objavile da će, u cilju odbrane od poplava, na teritoriji opštine za uređenje kanala i regulaciju tokova tzv voda 2. reda, koje su u nadležnosti lokalne samouprave, biti izdvojeno 14 miliona dinara, dok za čišćenje pomenutog kanala, iako za sada ne preti plavljenjem, već širenjem zaraze, sredstva nisu planirana, potvrđeno je u Opštini.

Upućeni u ovu temu, oni koji i rade i žive u neposrednoj blizini kanala dugog ukupno oko 2 kilometra, iz koga se širi nesnosan smrad, potvrdili su Bujanovačkim da se radi o izlivanju kanalizacije iz kuća „preko starog auto-puta sve do Trnovačke reke, a možda i dalje do Bujanovačke banje“.

Inače, pored kanala nalazi se već pomenuta gradska crkva, mnogobrojni privredni, ali i ugostiteljski objekti, jedna mlekara, dok je stambeno naselje „Karakačka“ udaljeno svega stotinak metara.

-Čistili su kanal poslednji put pre 3-4 godine. Sada je situacija još i dobra, nije bilo velikih kiša, pa je nivo fekalija nizak, ali zaraza preti svakako. Kao da se nadležni vode mišlju „što bi i čistili kad će ponovo da se napuni kanalizacijom”-, kaže Bujanovčanin koji je želeo da ostane anoniman.

Ko je omogućio izlivanje kanalizacije u kanal, da li postoji način da se to spreči i kako i kada će kanal biti očišćen, pitanja su na koja će Bujanovačke potražiti odgovore u narednim danima.




One thought on “U kanal pored starog puta i crkve izliva se fekalna kanalizacija

  1. Bogoljub Tomic

    Puna podrska ovom prilogu,sa nadom da cete pokusati svojim pisanjem nadlezne organe vlasti probuditi da se posvete ovom problemu koji je samo jedan u nizu neresenih i stvaraju nesnosljive uslove zivota u Bujanovcu. Kanal je definitivno izvor zaraze,svi vide,svi znaju ali cute iz svojih sebicnih razloga,zbog gluposti ili namerno da bi ostvarili neke svoje ciljeve. Pitam se sta radi Mesna zajednica Bujanovac i po ovom pitanju,koje aktivnosti preduzima da insistira na divljim deponijama koje se gomilaju po ulicama,gde djubre razvlace psi i vrane a niko ne snosi odgovornost. Da li je predlozena neka ideja ili zahtev da se divljacko parkiranje konacno zaustavi i regulise na civilizovan nacin. Gde je Ekoloska kancelarija,gde su odbornici,gde su politicke stranke,gde je Kordinaciono telo da nesto predloze pa da se i realizuje. Nema nicega,cak ni reci protesta. Prosto neverovatno ! Nikako mi nisu jasni ni stanari u zgradi „Karakacka“. Oko njih djubre na sve strane,psi lutalice im spavaju na pragu,okolo zgrade dzungla a oni ni rec protesta. Da li je mnogo da kao gradjani trazimo elementarne uslove za zivot ?! Nikoga nije briga za nista od opsteg interesa. Ako nece lokalna vlast da resava elementarne probleme,ako nece Kordinaciono telo onda treba izraziti gradjansku neposlusnost jer hocemo da zivimo kao normalni ljudi. Vase novine trebaju svakoga dana obradjivati neku od lokalnih zivotnih tema i traziti odgovore i obavestavati javnost. Pitati svakoga ko nosi neku funkciju u lokalnoj vlasti sta je uradio po odredjenom problemu. Pitati i Kordinaciono telo sta radi na poboljsanju potreba gradjana da zive u uredjenijem gradu. Samo javnim iznosenjem cinjenica mozda nesto i postignemo jer za druge nacine nemamo interesovanja. I ovo nije politika,ovo su problemi gradjana. U ovoj zemlji to obavezno morate naglasiti. Samo napred novinari,nemojte odustajati.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *