Duškov: Bugari i Srbi su jedan narod

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. maj 2019. – „Iza ideje o otvaranju Bugarsko-srpskog centra u Bujanovcu ne stoji nikakva politika, već najiskrenija želja da se veze bugarskog i srpskog naroda dodatno ojačaju i da ostavimo nešto našoj deci“, rekao je za naš portal inicijator otvaranja Bugarskog-srpskog centra (BSC) u Bujanovcu Siniša Duškov.

On ističe da su za njega Bugari i Srbi isti narod i da se u Srbiji, koju smatra svojom zemljom, nikada nije osećao ugroženo po bilo kom osnovu.

Ceo život se deklarišem kao Bugarin i nikada nisam imao ni najmanji problem zbog toga, a verujem da takva iskustva imaju i moji sunarodnici, kaže Duškov, koji živi u obližnjem Božinjevcu.

Uoči posete Bujanovcu generalnog konzula Bugarske u Nišu Edvina Sugareva i konzula Nikolaja Koleva najavljene za utorak (7. maj), upravo povodom njegove inicijative za otvaranje kancelarije BSC u Bujanovcu, Duškov obrazlaže svoju ideju.

Prema mojim informacijama, u opštini Bujanovac živi pozamašan broj Bugara, moja procena je od 150 do 200, a prva asocijacija ljudima kada se spomene Bugarska su pasoši, ali nije Bugarska samo pasoš. Ideja je da produbimo veze, da iskoristimo evropske fondove dostupne Bugarskoj i uradimo nešto za opštinu u kojoj živimo. Evo konkretnog primera, da obezbedimo finasiranje  sanacije krova u Sportskoj hali u Bujanovcu, za šta itekako ima izgleda, ili napravimo neko igralište, kaže Duškov.

Naglašavajući da ideja o ispostavi BSC-a u Bujanovcu nema nikakvu političku pozadinu, dodaje i da razume da bi u delu javnosti inicijativa mogla biti pogrešno protumačena.

Dešavalo se da na čelu ovakvih i sličnih organizacija budu „ekstremisti“ sa potpuno pogrešnim ciljevima i sa konstantnom pričom o nekakvoj ugroženosti, što u našem slučaju nije tema i o tome nema govora, ističe Duškov.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *