Ministri Srbije i Albanije najavili udžbenike na albanskom za novu školsku godinu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6.  maj 2019. -Dva radna tima u Srbiji i Albaniji počeće u narednim danima da rade kako bi se do početka nove školske godine pripremili udžbenici za učenike na jugu Srbije, koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku, zaključak je sa sastanka srpskog ministra prosvete Mladena Šarčevića i njegove koleginice iz Albanije Bese Šanini, održanog u ponedeljak u Bujanovcu.

„Značajan broj udžbenika će biti preveden i na tome će biti angažovani prevodioci sa Filološkog fakulteta u Beogradu, ali i njihove kolege iz Albanije. Takođe, postoji mogućnost da se iskoristi određeni broj udžbenika iz Albanije, ali će konačnu procenu dati naši eksperti“, rekao je Šarčević.

Kako je naglasio, do prvog septembra bi trebalo da budu pripremljeni udžbenici za reformisane planove i programe prvog, drugog, petog i šestog razreda osnovne škole.

Dvoje ministara su se složili, kako je istakla Šanini, u nastojanjima da se poboljšaju osnovne veštine učenika osnovnih i srednjih škola koji se obrazuju na albanskom, ali i na drugim jezicima.

„Stavljamo vam na raspolaganje našu literaturu, tekstove, eksperte i naše znanje kako bi postigli zajednički cilj i očekujemo dalju saradnju“, istakla je albanska ministarka.

Šarčević je naglasio da je jako važno sagledati i uslove za nastavu i učenje srpske manjine u Albaniji, najavivši posetu Tirani i Skadru.

„S obzirom da se u Albaniji priprema zakon o manjinama i građani se izjašnjavaju na kom jeziku žele da se nastava odvija, smatram to dobrim početkom. Važno je da se sve što radimo ovde dešava i u Albaniji, naročito na severu gde je srpska zajednica brojnija“, rekao je Šarčević.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *