Sugarev: Kancelarija BSC će pojačati vezu Bugara iz Bujanovca sa maticom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. maj 2019. Generalni konzul Bugarske u Nišu Edvin Sugarev poručio je u Bujanovcu da su interesovanja Bugarske za jug Srbije motivisana isključivo stremljenjima za produbljivanjem prijateljstva između srpskog i bugarskog naroda.

Sugarev, koji je u utorak boravio u Bujanovcu kako bi prisustvovao  sastanku u vezi inicijative o otvaranju kancelarije Bugarsko-srpskog centra (BSC), o čemu su Bujanovačke već pisale, istakao je da nema spornih tačaka kada su u pitanju prava bugarske zajednice u bujanovačkoj opštini.

On je naglasio da je ideja da se Bugari u Bujanovcu okupe u organizaciji koja bi  kroz svoje aktivnosti radila na jačanju prijateljskih veza, posebno u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

„Nemamo bilo kakve pritužbe u vezi ugroženosti prava Bugara na ovom području. Smatram naša dva naroda vrlo bliskim. Otvaranje BSC-a u Bujanovcu bi te veze produbilo, što je i osnovni cilj, ali bi se time omogućila i jača povezanost pripadnika bugarske zajednice sa maticom što bi uticalo na očuvanje bugarskog nacionalnog identiteta“, rekao je Sugarev.

Sastanak je bio informativnog karaktera, dodao je, a otvaranje kancelarije se očekuje u bliskoj budućnosti, kada će biti uspostavljen i zvanični kontakt sa lokalnom samoupravom.

Po podacima koje je izneo, u Opštini Bujanovac živi od 100-200 Bugara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *