Isidora, majstor na harmonici, zasijala u Ukrajini

Piše: N. Stevanović

Velika čast i uspeh: Isidora i Miloš

Bujanovac, 14. maj 2019. – Sa nedavno završenog velikog Međunarodnog takmičenja harmonikaša u Ukrajini Isidora Tašković iz Levosoja i njen mentor Miloš Stoimenov vratili su se sa srebrnom medaljom, koja sija zlatnim sjajem.

Isidora, učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Levosoju, po rečima njenog mentora,svojim nastupom je oduševila članove stručnog žirija iz Velike Britanije, Francuske, Italije, izborivši drugo mesto u konkurenciji preko 40 mladih harmonikaša, uzrasta od 13 do 15 godina, izUkrajine, Litvanije, Letonije, Belorusije.

Smotra harmonikaša „Perpetuum mobile“ u ukrajinskom Dragobiču (3.- 6.maj), ovoj talentovanoj devojčici, koja harmoniku svira od vrtića, prvo je takmičenje van granica Srbije, dok je u našoj zemlji već pobeđivala.

„Isidorin uspeh je ogroman. Pokazala je talenat vredan divljenja i veliki potencijal. To su potvrdili i stručnjaci za harmoniku iz Belorusije i Italije od kojih je dobila poziv da nastupi na njihovim takmičenjima“, priča za Bujanovačke njen nastavnik harmonike u bujanovačkoj Muzičkoj školi, Miloš Stoimenov.

Njena srebrna medalja sija kao zlato, kaže on, jer kao da nije bila dovoljna žestoka konkurencija pa se Isidora borila i sa povredom ruke.

„Istegnuće je čak dovelo u pitanje i sam nastup do poslednjeg trenutka, kada je odlučila da pokuša,hrabra i posvećena kakva jeste izdržala je“, kaže Miloš, koji sa Isidorom radi već dve godine.

Za prikazivanje Bujanovca i Srbije u najboljem svetlu u dalekoj Ukrajini, pored Isidore postarao se i Miloš.

On je pozvan da solo koncertom otvori takmičenje, ukazana mu je čast da bude član stručnog žirija, a učestvovao je i na konferenciji o savremenoj muzici 21. veka na harmonici.

Srebrno odličje sa takmičenja u Ukrajini jedno je od najvećih priznanja za Muzičku školu u Bujanovcu, a Stoimenov najavljuje nove nastupe i pobede njegovih 13 harmonikaša.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *