Izložba o NATO bombardovanju: Da se pamti i ne zaboravi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. maj 2019. „Da se pamti, da se nikad ne zaboravi“, poručeno je iz bujanovačkog Doma kulture sa otvaranja izložbe „Vranje pamti NATO zločine 1999-2019“ o 78 dana stradanja i razaranja u Pčinjskom okrugu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

-Materijalna šteta od preko 100 milijardi dolara će se možda nekako i nadoknaditi, ali 3.500 života, od čega veliki broj dečijih, neće nikada“, rekao je Božidar Nedeljković, predsednik bujanovačkog SUBNOR-a, organizacije koja je inicirala postavljanje izložbe u Bujanovcu.

U opštini Bujanovac poginulo je šestoro ljudi, sedmoro je ranjeno, a NATO bombe padale su na Bujanovac, Borovac, Bujanovačko jezero, Bratoselce, Biljaču, Srpsku Kuću, Spančevac i druga mesta.

-Ne smemo zaboraviti posledice i žrtve „Milosrdnog anđela“ NATO alijanse, one ne smeju da izblede iz našeg sećanja“, naglasio je Nedeljković.

Izložbu fotografija, koju je priredio Istorijski arhiv i SUBNOR grada Vranja, obeležavajući 20. godišnjicu od NATO agresije, u Bujanovcu je u ponedeljak otvorio zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.

-U to teško vreme bio sam predsednik opštine. Svima koji su to doživeli ne trebaju podsećanja, duboko je urezano. Treba ostaviti podsećanje potomstvu, da se pamti, da se nikad ne zaboravi, da im je sve bila „legitimna meta“, i most u Varvarinu i pijaca u Nišu i most u Grdeličkoj klisurii to baš kad naiđe putnički voz“, rekao je Arsić.

Pokoljenjima koja dolaze, pored spomenika, fotografija, snimaka i svedočenja, ostaće i jedno kobno podsećanje u vidu posledica od 15 tona osirumašenog uranijuma bačenih na Srbiju.

-Deo je pao i na opštinu Bujanovac. O razmerama pogubnog uticaja na zdravlje ljudi govori podatak o 75 novoobolelih od kancera na teritoriji opštine i to samo u prošloj godini“, istakao je Arsić.

Postavka sa preko 100 slika tragedije jednog naroda biće dostupna građanima od 14. do 17 . maja od 10 do 14 časova u maloj sali Doma kulture.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *