Mustafa od vlada Albanije i Kosova traži novac iz budžeta za Preševsku dolinu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. maj 2019. PredsednikNacionalnog saveta Albanaca (NSA) RagmiMustafa smatra da vlasti u Prištini i Albaniji ne čine dovoljno za Albance na jugu Srbije ida bi 0,5 odsto budžeta Republike Kosovo i RepublikeAlbanije bilo dovoljno da se ozbiljno pristupi Preševskoj dolini”.

Dok državni organi Republike Srbije nastavljaju etničku diskriminaciju Albanaca u Srbiji, kako kaže Mustafa, podrška Vlade Republike Kosova Albanije ostaje od vitalnog značaja za očuvanje nacionalne supstance, posebno u Preševskoj dolini.

Bilo da se radi o institucionalnoj podršci, ili u smislu stvaranja mogućnosti za razvoj, iliočuvanje nacionalnog identiteta i obeležja, izjavioje Mustafa za prištinsku Kohu.

U tekstu pod naslovom “Kosovo i Albanija zaboravili na obećanje Dolini”, Mustafa se osvrnuo na odluku sa sastanka  prištinskih vlasti Vlade  Albanije, održanog u Prizrenu 2014. godine, o formiranjuZajedničkog fonda za Preševsku dolinu”.

Nema nikakvog odgovora u vezi funkcionisanja fonda. Obraćali smo se vladama i pre njihovog zajedničkog sastanka 26. novembra 2018. godine u Peći. Nismo dobili odgovor. Onda smo i drugim dokumentima i na sastancima, zagovarali primenu odluke o “Zajedničkom fondu za Preševsku dolinu, jer smatramo da je neophodno iskoristiti sredstva”, kaže Mustafa.

Po njegovim rečima, Fond treba da ima precizne ciljeve koji se pretvaraju u operativne planove, suprotnom, određena sredstva (manje sume) ćbiti potrošena bez strategije.

Dobre prakse iz zemalja regiona (Mađarska, Hrvatskaitd.) treba primeniti. Ove države dele sredstva iz godišnjeg državnog budžeta za sunarodnike izvan državnih granica. Uvereni smo da bi 0.5 odsto budžeta Kosova i Albanije bilo dovoljno za Preševsku dolinu”, istakao je predsednik NSA.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *