Od Hana do Grdelice novom trasom za 14 minuta (Video)

Ispred tunela Predejane

Piše: N. Lazić; Foto: Mila Lazić

BUJANOVAC, 20. maj 2019. – U subotu uveče svečano je, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, otvorena trasa Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, a već sutradan, u nedelju 19. maja, Bujanovačke su kamerom zabeležile kako sve to izgleda a naš video prenos uživo ubrzo je videlo oko 4.000 naših čitalaca.

Ono što valja reći na početku, deonica koja je nervirala vozače noseći sobom i veliku dozu rizika, kojom je bilo gotovo nemoguće preticanje, sada se vozi sa lakoćom i predstavlja pravo uživanje.

Od pumpe na autoputu ispred Vladičinog Hana, odakle kreće nova trasa, pa do Grdelice, kroz dva tunela i preko 33 mosta, ekipa Bujanovačkih stigla je za 14 minuta, laganom vožnjom ne prelazeći 100 km/h, što je i najveća dozvoljena brzina kroz 26,3 kilometara dugu Klisuru, dok je u dva tunela, Manajle i Predejane, 80 km/h.

Ranije je vožnja Klisurom trajala bar pola sata, i to pod uslovom ako uspete da preteknete neki kamion i ako nema ozbiljnijih zastoja.

Brojne krivine po glatkom asfaltu savlađuju se bez problema, tuneli su odlično osvetljeni i obeleženi, a dodamo li tome prelep krajolik kojim vijuga trasa ne treba troštiti mnogo reči na prednosti novog puta u odnosu na onaj kojim smo do pre samo nekoliko dana vozili ka severu ili vraćajući se na jug.

Izgradnja trase kroz Klisuru počela je 2013, nekoliko godina pre toga počelo se sa izgradnjom autoputa od Preševa preko Bujanovca pa do Hana, tako da sada Bujanovac dobija još jednu komparativnu prednost u odnosu na druge sredine.

Od našeg grada, naime, sada se do Beograda i Soluna stiže za dva i po do tri sata lagane i udobne vožnje, a gotovo toliko potrebno je nekome da gradskim prevozom u beogradskom špicu stigne npr od Višnjičke Banje pa do Ceraka ili tako nekog naselja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *