Teodora iz Bujanovca jedina učenica iz Srbije sa američkom stipend

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. maj 2019. –Među pedesetak srednjoškolaca iz gotovo svih evropskih zemalja, odabranih da tokom ovog leta borave mesec dana u Americi u okviru prestižnog programa „Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship“, biće i samo jedna učenica iz Srbije, a ona je Bujanovčanka Teodora Stojilković (17) iz Srednje škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Ona će biti deo programa razmene učenika, čiji je cilj uspostavljanje boljih odnosa između mladih Evropljana i Amerikanaca, jačanje veza razvijanje svesti o zajedničkim vrednostima.

Rekla bih da je glavni cilj programa podsticanje tolerancije na različitost. Na UniverzitetuPurdue”u gradu Vest Lafajet u Indijani ćemo učitimeđunarodnim odnosima, demokratiji i pravima građana, angažovanju mladih i rešavanju konflikata. Ponosna sam što ću biti deo svega toga”, rekla je Bujanovačkim ova učenica treće godine medicinskog smera.

Za stipendiju i svoj najveći uspeh do sada, ali i za ppriznanje školiSveti Sava” i opštini Bujanovac, Teodora se izborila u konkurenciji velikog broja srednjoškolaca iz čitave Srbije, a uslovi su bili rigorozni izvanredno znanje engleskog jezika, odličan uspeh u školi, nagrade i priznanja na takmičenjima i preporuke profesora, aktivizam u školi i van nje, bili su samo neki od njih.

Kada sam u januaru videla konkurs na sajtu američke ambasade pomislila sam da je otvoren baš za mene. Naravno, stipendiju je trebalo zaslužiti. Pored ispunjavanja svih uslova, trebalo je napisati eseje na engleskom, a presudan je bio intervju sa američkim atašeom za kulturu pri ambasadi i njegovim saradnicima, vođen u februaru u Nišu”, priča Teodora.

Tokom razgovora je, kako kaže, samo bila ono što jeste, pričala je o svom angažovanju u nevladinim organizacijama, aktivizmu na poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca, poštovanju ljudskih prava žena.

Koliko su bili impresionirani njenim stavovima razmišljanjima ova sedamnaestogodišnja Bujanovčanka uvidela je već na intervjuu.

“U jednom trenutku tokom razgovora sam dobila aplauz od atašea, tada sam pomislila da će sve biti dobro i da će baš mene odabrati”, kaže ona.

Poziv je usledio nakon mesec dana.

“22. marta su me pozvali i saopštili da sam dobila stipendiju. Bila sam presrećna. Prilika da se poseti Amerika, pa još u društvu vršnjaka iz čitave Evrope i sve ono lepo što znam da me tamo očekuje, pruža se jednom u životu. Očekujem da me ovo putovanje još više otvori prema ljudima, ma koje nacionalnosti bili, kojoj god rasi ili veroispovesti pripadali, ističe Teodora.

U jednom trenutku tokom razgovora sam dobila aplauz od atašea

Budući student Fakulteta političkih nauka, kako je već zacrtala, posebno je naglasila da je “beskrajno zahvalnana podršci koju sve vreme dobija od svog razrednog starešine, profesora Bore Stojanovića, i direktorke škole Biserke Jović.

Teodora kreće na put 29. juna, tokom svog boravka u Americi obići će Vašington, Filadelfiju Čikago, a provešće i desetak dana u jednoj američkoj porodici.




2 thoughts on “Teodora iz Bujanovca jedina učenica iz Srbije sa američkom stipend

  1. Stojanovic Dragan

    Deco,znanje je uvek u modi.
    Svaka cast Teodora!
    Licno bih zeleo da se i moja cerka,u skorijoj buducnosti,ugleda na tebe.
    Cika Dace iz parfimerije Jana

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *