Građani nezadovoljni uslugama, ali ravnodušni zbog selektivnog poskupljenja Komunalca

Piše: N. Stevanović; Foto ilustracija centar Bujanovca

Bujanovac, 21. maj 2019.– Iako imaju brojne primedbe na rad Komunalca, Bujanovčani su prilično ravnodušni prema činjenici da je ovo javno preduzeće svoje usluge poskupelo samo za građane i preduzetnike, o čemu su Bujanovačke pisale.

Selektivnom poskupljenju komunalnih usluga od 10 odsto, koje se ne odnosi na javnu upravu, ustanove i škole, već pogađa samo građane i preduzeća, pribegnuto je zbog toga što je JP Komunalac zakasnio sa predlogom novog cenovnika, rekao je Bujanovačkim zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić.

Prema njegovim rečima, iz JP Komunalac su zatražili povećanje cena komunalija tek posle usvajanja budžeta opštine za 2019. godinu, u kojem su već bili isplanirani troškovi za komunalne usluge po starim cenama, pa je njihov predlog prvobitno odbijen.

Način da se komunalnom preduzeću makar delimično ispune zahtevi pronađen je u aprilu mesecu ove godine, kada je Opštinsko veće dalo saglasnost na uvećanje cena od 10 odsto samo za građane i privredu.

Međutim, građane i preduzetnike, sa kojima smo razgovarali, poskupljenje ne dotiče previše niti im smeta selektivnost.

„Plaćam mesečno za komunalije između 900 i 1000 dinara. Uvećanje računa od stotinak dinara me neće osiromašiti, “, kaže jedan privatnik iz Bujanovca.

Gotovo identično reagovalo je još nekoliko naših sagovornika.

Oni, međutim, smatraju da JP Komunalac godinama ne funkcioniše kako bi trebalo i da se loše poslovanje neće poboljšati nakon poskupljenja.

Problem je naplata, zastarevanje dugovanja i otpisi, pa to što ne rade kako treba pokušavaju da nadomeste poskupljenjem. Ne plaćamo mi ništa jeftinije koomunalije od bilo koga u Srbiji, naprotiv, cene grejanja su među najvišim”, rekao je Bujanovačkim stanar solitera u centru grada.

Pre aprilskog poskupljenja, JP Komunalac je cene svojih usluga poslednji put podigao za 10 odsto u oktobru 2017. godine, a kao razlozi se po pravilu navode skok cena energenata i ukupnih troškova.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *