Preko Juga Srbije do statusa Kosova

BUJANOVAC, BEOGRAD, 24. maj 2019. (foto ilustracija) – Izjava predsednika Bujanovca Šaipa Kamberija da bi „za Preševsku dolinu najbolje rešenje bilo da se ujedini sa Kosovom“, Vučićev odgovor da su to samo pusti snovi, zabrana filma Balkanska međa u bujanovačkom Domu kulture sa pratećim reakcijama i aktuelno obeležavanje Dana Komandanta Lešija, istakli su Bujanovac i jug Srbije u centar medijske pažnje ne samo domaće javnosti.

U izjavi za beogradsku Politiku bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da je ponovno otvaranje pitanja juga Srbije izuzetno opasno i dodaje da „Jug Srbije nije predmet, već je predmet status Kosova i Metohije“.

Učestala priča o preševskoj dolini je pokušaj da se to pitanje internacionalizuje i na taj način izvrši dodatni pritisak na Srbiju da se privoli nastavku dijaloga u ovim uslovima koji su za nju nepovoljni. Tako bi se definitivno odbacila bilo koja teza o razgraničenju, bilo šta što bi dovodilo u pitanje teritorijalni integritet Kosova kao nezavisne države. U toj situaciji, za Srbiju bi praktično bio uspeh da prizna realnost, odustane od severa Kosova, kako bi izbegla dodatni rizik za položaj centralne Srbije. Tim pritiskom preko preševske doline Srbija se suočava sa dodatnim izazovima”, objašnjava Milivojević za Politiku.

On dodaje da Beograd nema mnogo manevarskog prostora i da svakim zaoštravanjem Srbija rizikuje svoje odnose sa Zapadom i svoju evropsku integrativnu politiku.

„I to je suština ovih pritisaka. Bojim se da se stvar ubrzava, da na Zapadu postoji interes da se ova priča rešava, da se ne dozvoli da neke globalne okolnosti ili okolnosti povoljne za Srbiju utiču da zaoštri stav ili postane tvrđa kad je reč o rešavanju kosovskog čvora”, zaključuje Milivojević za Politiku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *