Srbi u Velikom Trnovcu obeležili Svetu Jelenu, novi kum Mladen Mladenović (Foto & Video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jun 2019. – Srbi iz Bujanovca i okoline obeležili su u ponedeljak  praznik Svete Jelene u crkvi Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu u Srbiji.

Pored Bujanovčana,  svake godine na Svetu Jelenu u Veliki Trnovac dolaze i Srbi koji su do sedamdesetih godina prošlog veka ovde živeli, kao i njihovi potomci.

Vera Minić iz Niša, dok pokazuje gde su bile kuće srpskih porodica i nabraja njihova imena, sa suzama u očima priča da je njena porodica iz Velikog Trnovca otišla davnih šesdesetih.

Imala sam 24 godine kada smo otišli. Niko nas nikada nije terao, ali su ljudi odlazili, neko za poslom, boljim životom.  Ostala je crkva, poslednja srpska kuća. Dolazim svake godine i osećam samo tugu”, rekla je za Bujanovačke.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Zoran Stošić iz Rakovca, koji je za goste priredio bogatu slavsku trpezu, a domaćinstvo za narednu godinu prepustio Bujanovčaninu Mladenu Mladenoviću.

Liturgiju je služio Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

Po predanju hram u Velikom trnovcu datira još iz vremena Nemanjića. Porušen je 1878. godine zatim obnovljen 1937. i na kraju  rekonstruisan 1990. godine kada i počinje okupljanje vernika na Svetu Jelenu.

Episkop vranjski Pahomije svake godine na seoskom groblju u porti crkve služi i pomen pokojnicima čija su nadgrobna obeležja  odavno porušena.





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *